14e luckan Rödkålspiroger - Red Cabbage Pasties

 

Rödkål, Lins -och Svarta vinbärsfyllda Piroger



Vi har faktiskt aldrig ätit piroger (!) MEN vi vet hur de klassiska ser ut i alla fall. Och när något ska ha en fyllning, då kan du fylla med precis vad du vill! Vi har gjort en krämig rödkålsfyllning med svarta vinbär och belugalinser och härliga julkryddor! Degen är glutenfri och självklart vegansk. Perfekt också att ta med ut på längre träningspass eller matsäck ute på dagsäventyret!

Actually we have never eaten pasties (!) BUT we know how the classic looks like, and as always, things you can fill, you can fill with whatever you like! So we have made a Christmas spiced, creamy Red cabbage filling with black currants and beluga lentils. It’s divine!The pasty dough is glutenfree and of course Vegan. Also perfect on longer training sessions or in the bag on an day adventure!

 



Piroger:

ca 15 små
2 dl bovetemjöl (+ extra till kavling)
1 dl kikärtsmjöl
2 msk fiberhusk
2 dl vatten
en nypa salt


Blanda de torra ingredienserna innan du tillsätter vattnet. Blanda snabbt ihop till en fast smet och låt stå i ca 15 minuter. Kavla sedan ut små rundlar, använd rikligt med mjöl. För att få dem extra, fina och runda kan du använda en skål som mått och trycka ut formen. Lägg sedan 1-2 skedar av fyllningen i mitten och vik över ena kanten och nyp ihop. Nagga med gaffel i kanterna. Pensla med lite olivolja och baka i ugnen på 175-200 C grader i ca 20 minuter tills de är gyllenbruna.
Ät varma eller kalla.

Fyllning:

½ Rödkålshuvud
½ lök
2 vitlöksklyftor
1 ½ dl vatten
1 ½ -2 dl kokosmjölk
1 dl frysta svarta vinbär
2 msk dadelsirap
havssalt och peppar

2 dl kokta belugalinser

Hacka lök, vitlök och rödkål och lägg i en panna med vattnet. Koka upp. Häll sedan i kokosmjölken, svarta vinbären och dadelsirapen och låt koka tills rödkålen har mjuknat och det mesta av vätskan kokat in. Blanda ner de kokta belugalinserna och fyll pirogerna.



 
 

Purple Cabbage, Lentil .and Black currant filled Pasties 

Pasties:


 15 small
2 dl buckwheat flour (+ extra for the tucking)
1 dl chickpea flour
2 tbsp psyllium husk
2 dl water
a pinch of salt

Combine the dry ingredients before you add the water. Then let the dough set for about 15 minutes. Tuck thin medium-small circles (easiest to use a bowl to get a good shape). Use a good amount of flour… Fill each dough-circle with the filling, about 1-2 spoons. Then flip one side over to get a pasty. Use a fork and whittle the sides. Brush gently with a little olive oil and bake in the oven for about 20 minutes on 175-200 C degrees. Eat hot or cold.

Filling

½ purple cabbage
½ onion
2 garlic cloves
1 ½ dl water
1 ½ -2 dl coconut milk
1 dl frozen black currants
2 tbsp date syrup
sea salt and pepper


2 dl cooked beluga lentils

Chop onion, garlic and cabbage and put in a pan with the water. Bring to the boil. Then add the coconut milk, the black currants and the date syrup and boil until the cabbage has softened and most of the liquid has evaporated.Then add the beluga lentils and fill the pasties. 

 

 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: