9e Luckan - Julgryta med Citronris - Christmas Casserole with Lemon rice
Julgryta med Citronris
En fantastiskt god gryta som egentligen kan ätas när som helst! Vi har lyxat till den lite med rött vin, och eftersom det just ska lyxas till, köp ett vin av kvalité då det är en stor del av smakupplevelsen…
A fantastic tasty casserole that you can eat any time! We made it a bit luxury with some red wine, and It’s quite important to choose a wine with good quality since it gives the casserole its’ very charm…
Recept:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2-3 selleristjälkar
1 msk miso
2 dl rött vin av kvalité
1 ½ burk kokosmjölk (eller havregrädde)
3 lagerblad
1-2 msk tomatpuré
2 msk tamarisoja
2 dl champinjoner
1 röd paprika
1 dl skållade mandlar
1 tsk timjan
Några rejäla tag med Svartpepparkvarnen
+ ev julkryddor så som nejlika, kanel, kardemumma, muskotnöt…
1 ½ pkt fast tofu
kokosolja
2 msk tamarisoja
½ tsk liquid smoke
Jasminris
Bladspenat
Citron
Havssalt
Hacka lök, selleri och vitlök och fräs i olja och miso tills löken blivit genomskinlig. Tillsätt vin, kokosmjölk, tomatpuré, champinjoner och tamarisoja och koka upp. Strimla paprikan. Skär Tofun i kuber och stek i olja, tamari och liquid smoke tills de är gyllene och knapriga på alla sidor. Häll i paprikan och den stekta tofun i grytan och låt puttra några minuter till. Häll till sist i mandlarna. Smaka av. Servera med jasminris blandat med klippt bladspenat och pressad citron. Pssst! Grytan är ännu godare dagen efter…
Christmas Casserole with Lemon rice
Recipe:
1 onion
3 garlic cloves
2-3 celery stalks
1 tbsp miso
2 dl red wine of quality
1 ½ can of coconut milk (or oat cream)
3 bay leaves
1-2 tbsp tomatpuré
2 tbsp tamari soy
2 dl mushrooms
1 red bell pepper
1 dl pealed almonds
1 tsp thyme
Black pepper
+ some Christmas spices as clove, cinnamon, cardamom
1 ½ pkt hard tofu
coconut oil
2 tbsp tamari soy
½ tsp liquid smoke
Jasmine rice
Fresh Spinach
Lemon
Sea salt
Chop the onion, celery and garlic and fry in oil and miso until the onion is soft. Add wine, coconut milk, tomatoe puré, mushrooms and tamari soy and bring to the boil. Chop the bell pepper. Cut the tofu in cubes and fry in a pan with coconut oil, tamari and liquid smoke until they are crispy on all sides. Add the bell pepper and the tofu to the casserole and let simmer for another 5-10 minutes. At last, add the almonds and serve with jasmine rice with spinach and squeezed lemon. Psssst! The casserole is even tastier the day after…