Pasta med falska köttbullar

 

Ja egentlgen låter det ju hemskt konstigt att kalla dessa "falska Köttbullar" eftersom de inte innhåller något kött alls, men det skulle ju också låta konstigt att kalla dem för "bullar" för då låter det ju som typ kanelbullar. Och "vegobullar" är något dumt påhitt också, som att alla bullar INTE skulle vara vego? Vi skulle ju kunna säga Belugalins, quinoa - och solrosfröbollar, men alltså... Det blir lite långt och konstigt. 

Och tyvärr så är ju just spaghetti och köttbullar en vanlig maträtt i folks hem. MEN nu tänker vi att det ska ändras. GÖR FALSKA KÖTTBULLAR!! Smakar gudomligt, Do no harm, och är enkla att göra. Sätt igång bara!

Bästa tipset är att koka en stor sats med quinoa och en stor sats med belugalinser dagen innan, det finns ju massa goda saker man kan göra med bägge! Quinoa till exempel är supergott att ha i gröt, göra bars med nötter och frön, ha i sallad, ha i granola och bröd, och SÅKLART, i biffar eller FALSKA KÖTTBULLAR!

Vi kryddade våra bullar med Kofta Masala kryddmix och Köfte kryddmix som vi hittade på Ica. Det blev väldigt gott, men man kan ju använda vilken kryddning man vill.

Bönpasta i Tomatsås med Falska Köttbullar

Recept Falska Köttbullar:

2,5 dl kokt röd quinoa
3-4 dl kokta belugalinser
1 1/2 dl solrosfrön eller valnötter
4 skivor torkade tomater utan olja (går säkert bra med soltorkade också)
3 färska coctailtomater
2 msk olivolja
2 msk tamarisoja
1/2 tsk liquid smoke
1 1/2 tsk Kofta Masala (koriander, salt, cayennepeppar, gurkmeja, ingefära, chilipeppar, kummin, svartpeppar, vitlök, kardemumma, kryddnejlika, kanel, lagerblad)
1 1/2 tsk Köfte krydda (spiskummin, svartpeppar, ingefära, kanel, paprika, muskotnöt, kryddnejlika, lök, vitlök, kardemumma, koriander, timjan, salt)
Färsk persilja klippt

Mixa med stavmixer lite mindre än hälften av quinoan och belugalinserna tillsammans med solrosfrön, torkade och färska tomater, olivolja, tamarisoja, liquid smoke och kryddorna till en "smet". Banda sedan i resen av quinoan och linserna  och persiljan med en sked. Rör omrking så att det är som en "luftig" färs. Känns den för kladdig, blanda i mer av hela linser och quinoa. Vi vill inte ha mosiga biffar. 
Forma till bullar eller biffar och stek i het olja i en stekpanna. Stek knapriga på båda alla sidor. 

Servera till sojaböns/adukiböns-pasta där du låtit några grönkålsblad koka med sista minuten. Blanda med en god tomatsås eller tomatjuice och färska tomater. Toppa med salladslök, persilja och salladsblad.

 


PSSST! Vi hade även i lite sötpotatishummus i biffarna frn dagen innan, men det var bara en klick och kändes onödigt i receptet, men har du över lite slattar från gårdagens mat, tveka inte att hiva i det i biffarna också! ;) 

Kommentera här: