Svart Bönburgare med goda tillbehör

Som vi skrev i det tidigare inlägget blir det jättegott med något sött i olika sorters biffar för att piffa till kryddningen. Det ska smaka både sött, salt och starkt tycker vi. VI har gjort två varianterav biffar med svarta bönor, en har vi använt oss av aprikoser för sötma (men tror fikon blir ännu godare), och den andra med soltorkade tomater, båda blev riktigt bra. Resten av kryddningen har vi behållt som samma, då med tamari soya och havssalt för det saltiga samt chili, sambal oelek och paprikakrydda för lite hetta, perfekt och med en bra balans!

 

 

 

 

 

BLACK BEAN BURGER

 

Stor sats

2,5 liter kokta svarta bönor

½ - 0,7 liter hackade aprikoser/fikon eller soltorkade tomater

½ färsk chili

2-3 msk paprikapulver

7 vitlöksklyftor

3 msk sambal oelek

3 msk spiskummin

flingsalt och peppar efter behag

1 stort knippe färsk persilja

1 dl olivolja

2-3 gula lökar

3 dl pumpakärnor

2-3 dl Havregryn

 1-2 msk kanel

1 dl tamarisoya

4 dl vatten

2 dl chiafrön

Ta hälften av de kokta svarta bönorna och mixa i en matberedare med aprikoserna, fikonen eller de soltorkade tomaterna, samt skalade vitlöksklyftor, salbal oelek, chilin, spiskummin, persilja, salt, peppar och olivolja (lite i taget). Häll över i en stor bunke och blanda med de hela bönorna, havregryn och pumpakärnor. Hacka och stek löken genomskinlig i olja. Förväll chiafrön i vattnet och soyan och blanda ner kanel, låt stå en stund så att det blir som en tjockare ”gegga”. Rör ner i biffmassan. Smaka av och tillsätt eventuellt det som saknas smak av. Forma till biffar och frys in, eller stek direkt med olja i en het panna så de blir knapriga på båda sidorna.

På bilden har vi serverat biffarna som burgare i isbergssalladsblad med soltorkade tomater, lök, vegansk majonäs, rödlök, paprikarostade kikärtor, hummus på gröna ärtor, kapris, mynta och kikärtor, stekt svamp i gurkmeja och till sist en vitkål och sparrissallad.

 

 

Vegansk majonäs

 

1 dl kikärtsspad

1-2 msk äppelcidervinäger

2 dl olja

1 tsk senap

1 msk tomatpure

Ett par kaprisar

2 vitlöksklyftor

Stavmixa eller vispa kikärtspad med äppelcidervinäger, sila samtidigt i olja undertiden vätskan tjocknar. Rör sedan ner senap, tomatpure, hackade kaprisar och pressad vitlök. Salta och peppra.

 

 

 

 

Grönärtshummus

1 dl kokta kikärtor

1 dl kokta gröna ärtor

2-3 msk olivolja

1 msk kapris

1 vitlöksklyfta

2 tsk tamarisoya

1 msk torkad mynta eller några blad färsk mynta

Peppar och eventuellt salt.

Hacka vitlöken och kaprisarna fint, samt eventuellt de färska myntabladen. Mixa sedan ärtorna med alltsammans och tillsätt eventuellt mer vätska eller salt.

 

 

 

 

Vitkåls och sparrissallad.

Strimla vitkålen. Hacka det översta på sparrisen fint. Mandolinera stjälkarna. Blanda tillsammans och låt ringla över olivolja, vitvinsvinäger, lime, lite honung eller sirap, flingsalt och peppar.

 

 

 

 

 

Kommentera här: