Tomat- och tofupaj
Paj är underskattat. Det är ju fantastiskt kul att exprimentera med pajfyllningar och bottnar. Testade för ett tag sen att göra denna med pumpafröbotten och fyllning med silkestofu och tomater, resultatet blev över förväntan.
Tomat- och tofupaj
Botten
2 dl pumpakärnor
250 g kikärtor
2 msk kokosolja
1/2 tsk salt
Fyllning
1 pkt silkestofu
1 dl havregrädde
1 dl solrosfrön
ett knippe färsk timjan
en bunt färsk babyspenat
1/2 vårlök
1 vitlöksklyfta
6-7 kalamataoliver
1 msk olivolja
en lime
6-7 körsbärstomater
salt och peppar
Börja med bottnen. Mixa allting till en jämn deg, dock gärna med några hela kärnor kvar i för lite crunch. Ställ i ugnen på ca 175 grader i 8-10 minuter. Förbered under tiden fyllningen. Hacka timjan, spenat, vitlök och vårlök, samt oliver och rör ihop med olivolja, riv i skalet från limen och pressa i lite saft. Mixa silkestofu, havregrädde och solrosfrön tillsammans, och blanda med lök-, krydd- och olivblandningen. Salta och peppra. Häll över i pajskalet. Skär körsbärstomater i skivor och lägg ovanpå. Låt stå i ugnen tills fyllningen stelnat och fått lite färg. ca 20 minuter på 175-200 grader.