Rödbetsfalafel med Vegansk Mayo och Potatissallad


Vem har inte kämpat i köket med biffar som bara har blivit mosiga, mjöliga och tråkiga? Det har vi nog alla. Men nu är det slut med det! Vi brukar göra många olika sorters biffar/puckar/bullar med linser och bönor, men vi har också oftast i någon nöt eller frösort som ger extra knaprighet, och chiafrön är det som binder, det funkar så himla bra!

I dessa har vi har både valnötter, pumpakärnor och solrosfrön i som ger riktigt gott tuggmotstånd. Råriven, finriven rödbeta och gröna linser utgör basen. Men det gäller att få rätt linser, inte de där stora gröna som bara kokas sönder och blir just mosiga, utan de andra, något mindre som forfarande ser ut som linser och inte en gegga när de är kokade (känner ni igen er?) . Det går nog att få till goda falaflar med vilka linser eller bönor som helst, så don't worry, men ha i lite frön och bind med chiafrön så är ni safe! 

 
Rödbetsfalafel

Recept:
 
4 dl kokta gröna linser
1 dl valnötter
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl solrosfrön
4 msk chiafrön + 7 msk vatten
3 msk sojamjöl
3 msk havregryn (kan uteslutas)
1-2 rödbetor
1/2 lök
1 vitlöksklyfta
Havssalt, peppar och örter
 
Banda chiafrön och vatten i en liten skål och ställ åt sidan. Mixa valnötterna, riv rödbetorna fint, hacka lök och vitlök fint och blanda sedan ihop alla ingredienser. Forma till bullar eller biffar och stek knaprig i olja i en stekpanna. 

Vegansk Majo /Aioli

Recept:

1/2 dl kikärtsspad
2-2 1/2 dl neutral olja (vi använde rapsolja)
1/2 tsk grovstark senap
1 msk äppelcidervinäger
havsalt och peppar
1/2 vitlöksklyfta
skal av 1/2 citron + lite juice

Använd en hög bägare och häll i kikärtsspad, äppelcidervinäger och senap. Mixa ihop med en stavmixer eller vispa med elvisp. Häll försiktigt i olja i en stråle medans du fortsätter mixa. Fortsätt tills du har fått en tjock och fin majo! Pressa i vitlöken, riv i citronskal och pressa i lite juice. Salta och peppra. Häll eventuellt i lite färska örter eller någon annan smaksättning!
 
Servera Rödbetsfalafeln med mayon, färskpotatissallad med kapris, nektarin, blomkål, rödlök, rädisor och färska örter!
 

 

Kommentera här: