Vegansk och Glutenfri Paj

Många tror att det inte går att göra varken pajskal eller pajfyllning utan animaliska produkter. Men TJII fick dom! För här har vi en fantastiskt god paj, men fräscha grönsaker, ostig smak och knaprigt pajskal. Det här pajskalet är också glutenfritt och proteinrikt! Prova!
 
 
 
 

Kikärtspaj med broccoli, grönkål, soltorkade tomater och kalamata oliver 

Pajskal:
1 pkt kokta kikärtor
1 msk kokosolja
1/2 tsk havsalt
2 msk mandelmjöl
 
Mixa ihop allt med stavmixer slätt och tryck ut i en rund pajform Förgrädda i ugnen på 175 grader i ca 10-15 minuter, tills den blivit lite "frasig".
 
Fyllning:
1 pkt silkestofu 
1-2 dl havregrädde
1/2-1 dl näringsjäst (en sorts jäst i form av flingor eller pulver som har en nötig, ostig och smak vilket gör den perfekt som ersättning av ost i vegansk matlagning)
skal av 1/2 citron
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk timjan
 
1 pkt hård tofu
1 msk tamarisoja
2 tsk lönnsirap
en nypa chiliflakes
havsalt och peppar

1 lök
2 vitlöksklyftor
1/2 broccolihuvud
en näve grönkålsblad
en näve kalamata oliver
4 soltorkade tomater
 
Pinjenötter eller pistagenötter


Skär loss små broccolibuketter och strimla grönkålen och sprid ut i pajskalet. Mosa den hårda tofu i bitar och blanda med soja, lönnsirap, salt, chiliflakes och peppar. Fördela jämt i pajskalet.

Mixa ihop silkestofun, havregrädde, näringsjäst, citronskal, gurkmeja och timjan till en slät kräm. Tillsätt eventuellt mer grädde ifall den känns för tjock. Hacka lök och vitlök och blanda i. Blanda också i soltorkade tomater som du skurit i lagom stora bitar. Häll över i pajskalet. Kärna ur oliverna, grovhacka och strö över pajen. 
 
Grädda i ugnen på 175 grader i ca 30-50 minuter. Strö på torrostade pinjenötter eller pistagenötter, coctailtomater och ruccolasallad innan servering
 
 
 
 

Kommentera här: