Godaste burgaren

Av en slump såg vi att det var en tävling på instagram om att göra den bästa veganska burgaren. SÅKLART ville vi vara med! Som vanligt kände vi oss sugna på att experimentera i köket, och som vanligt hade vi lite olika idéer, så det blev en varsin variant på den godaste burgaren. Ingen av oss ville erkänna sig "besegrad", så låt oss säga att båda burgarna är lika goda! Tre olika bröd blev det, ett rödbetsbröd, ett spenatbröd och ett pumpabröd, vackra färger på allihop! Vi serverade även knapriga svartkålschips, morotsstavar och svarvad gurka till!
 
 
 
 

Spenat -och kikärtsburgare med Rödbetsbröd och

Pumpa-cashewkräm

 
Rödbetsbrödet och spenatbrödet är samma recept, byt bara ut rödbetan mot hackad spenat!
 
Rödbetsbröd:
1 dl sojamjöl
1 dl teffmjöl (eller bovetemjöl)
1/2 dl havrgryn
2 dl kokhett vatten +1 1/2 msk kokosolja
2 tsk bakpuver
2 tsk fiberhusk
2 tsk solrosfrön
1/2 tsk rosmarin
1/2 tsk salt
1 skalad och riven rödbeta
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Låt kokosoljan smälta i det heta vattnet, häll sedan i det i mjölblandningen tillsammans med den rivna rödbetan och rör ihop. Låt svälla några minuter. Forma sedan till brödbullar, toppa med lite pumpakärnor och grädda i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter. Låt svalna på galler.
 
Spenatburgare:
2 dl färsk spenat eller ruccola
1 dl färsk persilja
1 pkt kokta kikärtor
1 tsk timjan
1 tsk havsalt + peppar
1 vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
1/2 dl valnötter
 
Mixa ihop alla ingredienser och forma till biffar, stek i kokosolja på båda sidor. 
 
Pumpa-cashewkräm:
 
2 dl kokt butternutpumpa
1 dl cashewnötter (blötlagda i några timmar)
lite sojamjölk
salt 
Mixa ihop till en slät kräm
 
Fyll sedan bröden med dina favorittillbehör, burgaren och pumpacashewkrämen! 
 
Svartkålschips:
Lägg svartkålsblad på en plåt med bakplåtspapper, ringla på olivolja och strö på flingsalt, in i ugnen på 150-175 grader i ca 10 minuter, passa så att de inte bränns!
 

 

Belugalinsburgare med pumpabröd och

tahinidressing

Pumpabröd:
2 dl sojamjöl
1/4 butternutpumpa
1/2 tsk salt
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 dl hett vatten
pumpakärnor till garnering
 
Skala pumpan och skär i tärningar. Lägg i en kastrull och koka ca 15 minuter. Häll av vattnet och mixa till ett mos. Blanda mjöl, salt, bakpulver och husk i en skål. Tillsätt mos och vatten och rör om. Låt svälla några minuter. Blöt händerna och forma degen till bullar och strö på pumpa kärnor. Ställ i ugnen ca 20 minuter på 200 grader. 
 
Burgare:
1,5 dl kokta belugalinser
1,5 dl kokta svarta bönor
1 vitlöksklyfta
1/3 dl gullök
2 tsk fiberhusk
peppar, salt
krossad rosépeppar
timjan, rosmarin och koriander
1 dl valnötter
 
Hacka löken. Mixa tillsammans med bönor och linser. Torrosta valnötterna och hacka grovt. Blanda i dem, husket och kryddorna i smeten. Forma till Biffar och stek i kokosolja och olivolja i panna så det är genomstekta och har fin yta. 
 
Tahninidressing: 
1 dl tahini
4 skivor hackd saltgurka
1/2 dl valnötter
timjan och peppar
lite citronsaft
 
Torrosta valnötter och hacka fint. Blanda med tahini, hackad saltgurka, timjan, peppar och citronsaft. 
 
Sätt i hop bröd, burgare och dressing med goda salladspålägg, Enjoy!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1 Ljuva Julia:

skriven

Linsburgaren lät ju awesome!! :D :D Båda är mycket vackra också.

Svar: Tack så mycket! Det var den! :)
elkotts.blogg.se

2 Fani:

skriven

Åh den såg grym ut :) Lät jättegod!

Svar: Tack! Båda var jättegoda :)
elkotts.blogg.se

3 Emilie Levinsson:

skriven

Åh så gott! Måste testas!=)

Svar: Ja gör det! Väldigt gott :)
elkotts.blogg.se

4 Mikaela:

skriven

Ser grymt gott ut! Nu vet jag vad de blir för middag för mig i morgon, haha :D

Svar: haha underbart!👏😁
elkotts.blogg.se

5 Jasmine:

skriven

Vilken spännande idé!
Kram

Svar: ellerhur! ;) ska testa fler varianter.
elkotts.blogg.se

6 Pauliina Larsson:

skriven

Åh vad gott och nyttigt det ser ut! :)

Svar: Ja vad roligt att du tycker så, och det är ju helt sant! 😉
elkotts.blogg.se

7 Denise Sandberg:

skriven

såg verkligen gott ut

Svar: Tack! De var jättegoda!
elkotts.blogg.se

8 Ylva:

skriven

Men alltså mums!

9 FrökenTV, bloggen om tv och film:

skriven

åååh

10 JUNITJEJ:

skriven

Mums!

11 HEDAN:

skriven

Både vackert och frestande, måste prova på detta nån gång!

Svar: Tack! vad roligt att höra :) Ja gör det!
elkotts.blogg.se

12 classica.blogg.se:

skriven

ser grymt gott ut. Sparat detta inlägg för eventuell recept i framtiden :)

Svar: Tack så mycket! Vad smart! Så roligt att kunna inspirera.
elkotts.blogg.se

13 Cassandra Haraldsson:

skriven

Ser gott ut! Häftigt att den är vegansk med! :D

Svar: Tack så mycket, det var supergoda! :) Det är inte svårt att laga veganskt, tvärtom! Tänk lite utanför boxen ;)
elkotts.blogg.se

14 Kattis:

skriven

Vackert färgglada burgare...och alla tre låter väldigt goda!:)

Svar: Ja visst är det vackert! De var supergoda :)
elkotts.blogg.se

15 Linda:

skriven

Ser fantastiska ut! Måste prova. Tack för tipsen

Svar: Tack så mycket! Ja gör det :) Roligt att kunna inspirera.
elkotts.blogg.se

16 josephine Asplund:

skriven

Hoppas du får en underbar dag & lycka till med bloggen! Kram<3

Svar: Tack så mycket! detsamma :)
elkotts.blogg.se

17 Vegan is the future:

skriven

Oh wow, såg verkligen frestande ut! :-D

Svar: Men tack! Det var riktigt gott :)
elkotts.blogg.se

18 Vilma:

skriven

Gud vilka fina färger!! Ser jättegott ut

Svar: Vad roligt att du tycker det! tack, det var jättegott :)
elkotts.blogg.se

19 Anita:

skriven

Gud så gott :)

Svar: Ja det var de verkligen! :)
elkotts.blogg.se

20 Anna:

skriven

Men! snygga bilder och snygg mat! bra gjort! det är inte alltid så lätt att fota just mat :)

Svar: Tack så mycket! Vi blir så glada av fin respons :)
elkotts.blogg.se

21 Ellen:

skriven

Nej vad gott! Det här måste jag verkligen prova att göra en dag!

Svar: Ja gör det! :)
elkotts.blogg.se

22 Jenny:

skriven

Otroligt vad goda de ser ut!

Kommentera här: