Av en slump såg vi att det var en tävling på instagram om att göra den bästa veganska burgaren. SÅKLART ville vi vara med! Som vanligt kände vi oss sugna på att experimentera i köket, och som vanligt hade vi lite olika idéer, så det blev en varsin variant på den godaste burgaren. Ingen av oss ville erkänna sig "besegrad", så låt oss säga att båda burgarna är lika goda! Tre olika bröd blev det, ett rödbetsbröd, ett spenatbröd och ett pumpabröd, vackra färger på allihop! Vi serverade även knapriga svartkålschips, morotsstavar och svarvad gurka till!
Spenat -och kikärtsburgare med Rödbetsbröd och
Rödbetsbrödet och spenatbrödet är samma recept, byt bara ut rödbetan mot hackad spenat!
Rödbetsbröd:
1 dl sojamjöl
1 dl teffmjöl (eller bovetemjöl)
1/2 dl havrgryn
2 dl kokhett vatten +1 1/2 msk kokosolja
2 tsk bakpuver
2 tsk fiberhusk
2 tsk solrosfrön
1/2 tsk rosmarin
1/2 tsk salt
1 skalad och riven rödbeta
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Låt kokosoljan smälta i det heta vattnet, häll sedan i det i mjölblandningen tillsammans med den rivna rödbetan och rör ihop. Låt svälla några minuter. Forma sedan till brödbullar, toppa med lite pumpakärnor och grädda i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter. Låt svalna på galler.
Spenatburgare:
2 dl färsk spenat eller ruccola
1 dl färsk persilja
1 pkt kokta kikärtor
1 tsk timjan
1 tsk havsalt + peppar
1 vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
1/2 dl valnötter
Mixa ihop alla ingredienser och forma till biffar, stek i kokosolja på båda sidor.
Pumpa-cashewkräm:
2 dl kokt butternutpumpa
1 dl cashewnötter (blötlagda i några timmar)
lite sojamjölk
salt
Mixa ihop till en slät kräm
Fyll sedan bröden med dina favorittillbehör, burgaren och pumpacashewkrämen!
Svartkålschips:
Lägg svartkålsblad på en plåt med bakplåtspapper, ringla på olivolja och strö på flingsalt, in i ugnen på 150-175 grader i ca 10 minuter, passa så att de inte bränns!
Pumpabröd:
2 dl sojamjöl
1/4 butternutpumpa
1/2 tsk salt
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 dl hett vatten
pumpakärnor till garnering
Skala pumpan och skär i tärningar. Lägg i en kastrull och koka ca 15 minuter. Häll av vattnet och mixa till ett mos. Blanda mjöl, salt, bakpulver och husk i en skål. Tillsätt mos och vatten och rör om. Låt svälla några minuter. Blöt händerna och forma degen till bullar och strö på pumpa kärnor. Ställ i ugnen ca 20 minuter på 200 grader.
Burgare:
1,5 dl kokta belugalinser
1,5 dl kokta svarta bönor
1 vitlöksklyfta
1/3 dl gullök
2 tsk fiberhusk
peppar, salt
krossad rosépeppar
timjan, rosmarin och koriander
1 dl valnötter
Hacka löken. Mixa tillsammans med bönor och linser. Torrosta valnötterna och hacka grovt. Blanda i dem, husket och kryddorna i smeten. Forma till Biffar och stek i kokosolja och olivolja i panna så det är genomstekta och har fin yta.
Tahninidressing:
1 dl tahini
4 skivor hackd saltgurka
1/2 dl valnötter
timjan och peppar
lite citronsaft
Torrosta valnötter och hacka fint. Blanda med tahini, hackad saltgurka, timjan, peppar och citronsaft.
Sätt i hop bröd, burgare och dressing med goda salladspålägg, Enjoy!
4
Mikaela:
Ser grymt gott ut! Nu vet jag vad de blir för middag för mig i morgon, haha :D
Svar:
elkotts.blogg.se
12
classica.blogg.se:
ser grymt gott ut. Sparat detta inlägg för eventuell recept i framtiden :)
Svar:
elkotts.blogg.se
16
josephine Asplund:
Hoppas du får en underbar dag & lycka till med bloggen! Kram<3
Svar:
elkotts.blogg.se
20
Anna:
Men! snygga bilder och snygg mat! bra gjort! det är inte alltid så lätt att fota just mat :)
Svar:
elkotts.blogg.se
skriven
Linsburgaren lät ju awesome!! :D :D Båda är mycket vackra också.