Jordärtskocksoppa med äpple

Jordärtskocka har ju en väldigt speciell smak. Den syns ofta i soppor, just för att den lena och söta smaken gör sig så bra i en soppa! Många tror kanske att man måste använda grädde för att få den sådär krämig och god som man vill ha den. Men nu är det ju så att vi lever på 2000-talet och det finns så mycket annat att använda en mejeriprodukter. Vi använde havregrädde, men det skulle absolut funka likabra med kokosgrädde eller sojagrädde till exempel! 

Ibland kan vi tycka att jordärtskocksoppa blir väldigt mäktigt, man kan inte äta stora portioner direkt. Men för att fräscha upp smaken lite så hade vi i äpple och lime också, det blev underbart gott!
 
 
 

Jordärtskocksoppa med äpple

300 g jordärtskockor
2 dl havregrädde
1/2 lök
1 vitlöksklyfta
1 äpple
1 tsk timjan
lime
havsalt och peppar
vatten
Tillbehör:
1/2 lök
champinjoner eller annan svamp

Koka jordärtskockorna mjuka, spara endel av kokvattnet, häll i havregrädden, hackad lök och vitlök, skalat och tärnat äpple, och mixa till en slät och krämig soppa. Salta, peppra, pressa i limesaft och häll i timjan. Smaka av. 

Hacka löken och svampen, fräs ur vätskan ur svampen, tillsätt lite olja och löken och stek tills det är lite knaprigt! Toppa detta på soppan.

Vi åt också hembakade sojamjöls-bullar till. 
 


 
 

Kommentera här: