Trerätters

Följ min blogg med Bloglovin
 
Vi bjöd ett gäng tjejer på middag häromdagen. LIte julinspirerat med saffran och sånt. 

 
 
Ädelostrosor med fikon,päron och rödbetspannacotta
 
Ädelostrosor
1 rulle färsk filodeg
1 pkt fetaost med ost och getmjölk
1 pkt ädelost
2 torkade fikon
1 päron
200 g crème fraiche
peppar
 
Rödbetspannacotta
(Förbereds några timmar innan)
rödbetsjuice
agar agar (veganskt alternativ till gelatin)
några hela nejlikor
 
gurka
ruccolablad
äppelcidervinäger
citron
valnötter
 
 
1. Filodegen har ca 10 ark, du behöver bara tre lager. Klipp/skär ut små fyrkanter, ca 10 kvadratcm  och pensla varje ark med lite smält smör. Lägg i tre lager i små muffinsformar av metall. Förgräddarädda i ugnen i 175 grader ca 2 minuter. Blanda ihop smulad fetaost, ädelost och crème fraiche. Hyvla päronet i tunna skivor, eller skär i små bitar. Hacka fikonen i små bitar. Lägg i en lagom stor sked oströra i pajerna och stick i 2-3 päronbitar och 5-6 fikonbitar. Strö på lite överbliven fetaost. Peppra. In i ugnen igen i ca 15 minuter. 
 
2. Mät upp så mycket rödbetsjuice du ska ha i små glas (förslagsvis snapsglas), värm i en kastrull med agar agar-flingor (läs på förpackning hur mycket du behöver). Lägg i några hela nejlkor med. När det sjudit i 3-5 minuter, ta bort nejlokorna och häll i juicen i glasen och kyl i några timmar tills de stelnat.
 
3. Om du har en grönsakssvarv kan du göra fina spiraler av grukan, har du inte det så kan du hyvla långa fina remsor istället. Häll på lite äppelcidervnäger och citronsaft och lägg ut på fat tillsammans med en minipaj och rödbetspannacottan. Strö på valnötter och ruccolablad.
 
 
 
 
Saffransdoftande fisksoppa

400 gram  
400 gram  laxfilér
150 gram  räkor
1 st  
1 gul lök
3 st  vitlöksklyftor
1 fänkål
ev, några morötter
3 msk Hummerfond
2 dl vatten
2,5 dl  vitt matlagningsvin
1,5 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 burk kokosmjölk
1 pkt saffran
2 krm chiliflingor
1 tsk salt
svartpeppar
1 tsk timjan
1 lime
lite fänkålsfrön
 

Tillagning

1. Skär fisken i 3 cm kuber. 

2. Strimla purjolöken och löken, finhacka vitlöken och fräs i olja. 

3. Tillsätt salt, kryddor, vatten, fond, vin, grädde och crème fraiche, saft och skal av 1 lime, fänkålen och eventuellt morötter och låt sjuda ca 10 minuter. (Vi hällde även i lite rödkål för att få en avbrytande färg! )

4. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna som du skalat. 

Servera soppan varm tillsammans med en bit gott bröd och en klick crème fraiche och färsk timjan på toppen. 
 
 

Vit chokladpannacotta och mangoglass med saffran

Pannacottan
4 dl mjölk (3%) (eller kokosmjölk)
3 teskedar agar agar-flingor
2 tsk stevia (eller socker)
50 g vit choklad (med eller utan socker) 
1/2 tsk vaniljpulver (eller annan smak, ex, limeskal, apelsinskal, choklad)
 
Mät upp så mycket mjölk du ska ha i portinsglas, vi hade ca 4 dl. Värm tillsammans med agar agar, stevia och vaniljpulver. Sjud i ca 5 minuter. Smält chokladen i vattenbad och häll det sedan i mjölken. Häll upp i portionsglas och kyl i några timmar. 
 
Glassen
2 frysta bananer i bitar
1 mango, (vi hade färsk men vill man ha ännu mer glasskonsistens kan man använda fryst. 
1 apelsin
1/2 pkt saffran
 
Mixa ihop banan och mango med stavmixer, tillaätt rivet apelsinskal och saft, och saffranen. Smaka av. Vi hade mer mango och lite mer apslein ifall man inte vill ha för mycket banansmak. 
 
Servera direkt med pannacottan, granatäppelkärnor, hemmagjorda pepparkakor (recept i tidigare inlägg), en klick mandelsmör och blandade nötter. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: