TEMPEH

TEMPEH

 
 
How to make your own tempeh. We have used this recipe, follow the link: HERE

Here in Swedish: 

Länken är superbra, med bilder från varje steg, så hett tips att kolla in den. 

Hur intressant är inte fermentering och att göra olika maträtter mer från scratch? Just tempeh är från början sojabönor, men det går att göra också med andra bönor, spannmål och nötter. Att göra tempeh låter lite äckligt, då man använder sig av en mögelsvamp i pulverform. Egentligen mögelsporer. Men det är just det som gör fermenteringen möjlig och det är väldigt nyttigt, och ger en speciell och väldigt god smak! Dock luktar det lite illa, (eller lite av ammoniak) innan man steker den.  Det smakar lite nötigt och eftersom det är en form av jäsning, även lite jäst. Antingen gillar man det eller inte, tror jag. Sen går det ju att göra väldigt mycket olika saker utav tempehn när det är klar. Skiva och steka, som är enklast, men också i wook, grytor, färs, you name it. Och krydda med allt möjligt! Mögelsporerna finns att beställa från lite olika sidor, vi fick dock vårat från en vän.  

Ungefär 2 ”kakor”

2 st 3L ziplockpåsar och en nål. (Vi använde en säkerthetsnål som vi eldade spetsen på för att få bort eventuella bakterier)

Ca 500g sojabönor (eller kikärtor, bruna, svarta etc)

2 msk vitvinsvinäger

1 tsk mögelsporer  

1.       Blötlägg bönorna i en stor skål eller kastrull ca 12 timmar.

2.       Massera bönor noga för att få bort skalet (Detta behöver inte göras med svarta och bruna bönor). Det här tar ungefär 10-20 minuter. Varje böna behöver inte göras, men ju fler skal bort, desto bättre. Annars kan inte möglet tränga in i bönan. Skölj av och koka bönorna ca 35-45 minuter tills bönorna mjuknat, men fortfarande har lite kärna. Skumma av emellan åt och ta bort en del skal som flyter upp till ytan.

3.       Gör i ordning ziplockpåsarna samtidigt. Använd nålen och gör hål igenom påsen på rad cirka 1,5 centimeter emellan varje hål. Det måste komma in lite luft till bönorna, men inte för mycket.

4.       Skölj av bönorna kallt och lägg ut på en kökshandduk att torka en aning. Häll över bönorna i en stor skål. Häll på vitvinsvinägern och blanda väl. Att tillsätta vinägern sänker pH-värdet och förhindrar oönskade bakterier.

5.       Tillsätt mögelsporerna. Sprid ut över bönorna och blanda om ordentlgt under cirka 1 minut.

6.       Dela upp bönorna jämnt i ziplocksen och platta ut till två kakor, lika stor som påsarna. Förslut påsarna.

7.       Ställ påsarna i en torkugn eller en vanlig ugn med endast fläkt och lampa på. Temperaturen bör ligga på cirka 28-35 grader. Låt stå så i 30- 50 timmar. Titta till då och då för att se att fermenteringen startat. Då har det börjat bildats vitt mögel kring bönorna, som gör att de hålls ihop. Möglet fortsätter att omsluta bönorna till två kompakta kakor. Fermenteringen är klar när ytan är täckt med tjock vitt mögel.

8.       Ta ut tempehn ur påsarna och skär i skivor. Tempehn kan ätas rå, men vi rekommederar att tillaga den på något sätt. Hålls i kyl ca 1 vecka.

9.       LYCKA TILL!

10.   Det kan förkomma svarta fläckar på tempehn, men det är helt ofarligt.

 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 

Kommentera här: