Saffransfalafel

Testade att göra falafel med smak av saffran häromdagen, det blev makalöst goda! Fick lite minnen från resor i Egypten där jag lovar er ni hittar de allra godaste! (Där kallas falafel för tameja föresten). Vi har ingen fritös, men stekte i extra mycket olja i panna i stället, de blev knapriga och sanslöst bra ändå, om inte bättre. 
 
 

Saffransfalafel med rödkål- och apelsinsallad

Falafel: 
4,5 dl okokta kikärter som är blötlagda över natten. 
3 stora grönkålsblad utan stam
1/2 gul lök
1 msk hel rostad spiskummin
1 msk chiliflakes
1 msk koriander
2 pkt saffran
1 tsk olivolja
1,5 msk citronsaft
1,5 msk bakpulver
1 dl vatten
salt och peppar
massor av klippta färska kryddor, persilja, basilika, timjan, koriander, ös på! 
 
Förväll grönkålsbladen i hett vatten, krama ur och hacka. Mixa tillsammans med kikärtor, lök, vitlök, och kryddor. Blanda sedan ihop med saffran, olja, citronsaft, bakpulver och vatten, samt salta och peppra. Ställ åt sidan i ca 15 minuter. Forma smeten till bollar, om det är alldeles för kladdigt, tillsätt lite kikärtsmjöl så blir de lättare. Värm rikligt med kokosolja och olivolja i en panna så att det är hett innan du lägger i bollarna. Stek så att de blir knapriga på alla sidor. Efterstek gärna i ugnen också, på ca 175-200 grader. 
 
Rödkål och apelsinsallad: 
1/2 rödkål
2 apelsiner
äppelcidervinäger
salt och peppar
pistaschnötter
 
Strimla och skölj rödkålen och lägg i en stor skål. Skala och skär apelsinerna i bitar och blanda med rödkålen. Ringla över en skvätt äppelcidervinäger salta och peppra. Skala och strö över pistaschnötter. 
 
Avocado- och banankräm
2 avocado 
1 banan
citron
salt och peppar
 
Skär igenom avocadosarna och gröpur i smådelar. Mosa lätt tillsammans med bananen. Pressa över lite citronsaft och strö över salt och peppar.