Knäckebröd

 
Har hittat en massa inspiration från den här bloggen -->http://hurbrasomhelst.se en ung tjej som precis givit ut en kokbok. Här är en variant av hennes glutenfria knäckebröd!
 
 

Kokosknäcke


Underbart krispigt knäcke med en hint av kokos.

Receptet ger en stor och en liten plåt med kokosknäcke

1 1/2 dl bovetemjöl/sojamjöl (vi tog hälften hälften, går säkert lika bra med quinoamjöl, kikärtsmjöl eller mandelmjöl)
1/2 dl kokosmjöl
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl vallmofrön
1 dl riven kokos
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl solroskärnor
Salt efter behag
3 dl kokande vatten med 2 msk kokosolja (eller olivolja) i
ev brödkryddor som kummin, anis, fänkål

Gör så här:  Sätt ugnen på 175 C. Blanda alla torra ingredienser. Koka upp vattnet, lägg i 2 msk kokosolja och häll det sedan över dom torra ingredienserna, blanda till en tjock smet. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och lägg smeten på pappret. Lägg ett till bakplåtspapper ovanpå smeten och bred med hjälp av händerna eller en kavel ut smeten tunt och jämnt över plåten. (vi kavlade riktigt tunnt, så blir det gott och krispigt) Dra av det översta pappret. Skär rutor i smeten till önskad storlek på knäckebrödet. Grädda i ca 30 minuter om du har kavlat tunnt, i ca 40-50 minuter om du har lika tjockare, eller tills det är helt torkat och kripsigt. Låt svalna något innan du äter det. 

Det roliga är att man kan variera detta recept efter vad man har hemma! Byt ut sesamfrön mot linfrön till exempel, byt vallmo mot chia, ta bort kokos om man inte vill ha kokossmak, lägg till lite hackade nötter kanske? Ta det man har helt enkelt! 

Vi toppade här med avocado, ruccola, persilja och färska bär!

Annars kan vi rekommendera en klassisk äggmacka, smör och ost, brunost, hemmagjord chiamarmelad eller en smakrik hummus på!