Vegansk Feta med Betor och Bönor

 
Vi har experimenterat med probiotika för att göra vegansk yoghurt och ost. Det är häftigt det där med bakteriekulturer! Probiotkan ger den där syrligheten som man kan sakna om man tillexemel gör "yoghurt" på endast cashewnötter eller något annat. Vi har probiotikakapslar från Helhetshälsa som ger väldigt bra resultat. 

Har man inte probiotikakapslar tycker vi ändå att man ska prova den här "osten" med cashewnötter, tillsätt mer citron istället så blir det säkert jättegott i alla fall! 
 
Bakteriekulturen behöver jäsa till sig i minst 24 timmar, så lite förberedelse krävs. 

För bäst resultat är det bra om du har en höghastighetsmixer så att yoghurten blir riktigt slät, men lite crunch är ju faktiskt inte helt fel det heller!

Recept:

Bakade betor:
Ett gäng rödbetor och gulbetor
Olivolja
Rosmarin
Timjan
Havsalt

Skala och skär betorna i klyftor. Ringla på olivolja och häll på salt och örter. Baka i 15 minuter på 200-225 grader, lägg på cashewosten och baka i ytterligar 15 minuter. 

Vegansk bakad Fetaost:

5 dl naturella cashewnötter (blötlagda i 8 timmar)
2-3 probiotikakapslar (innehållet)
ca 1-2 dl ljummet-varmt vatten (ca 40 grader)

Citron
Havssalt
Olivolja
Agavesirap

Skölj de blötlagda cashewnötterna och mixa med det 40-gradiga vattnet och probiotikapulvret till en slät, tjock massa. Tillsätt eventuellt mer vatten. (om du vill göra yoghurt istället, tillsätt ännu mer vatten). Häll i en skål och täck med plastfolie. Låt stå på en varm plats i minst 24 timmar. Du kan se att massan blir lite bubblig, då är jäsningen igång! Du kan även smaka på den, är den inte syrlig, vänta några timmar till!

När du känner att massan har fått syra, blanda i havsalt och lite citron. Klicka ut klickar på en bädd av betor som du bakat i ugnen i ca 15 minuter på 200 grader. Ringla på lite olivolja och agavesirap och baka ytterligare 15 minuter, eller tills osten har fått lite färg.

Servera med blandade bönor och kikärtor med balsamvinäger, salt och peppar och färsk grönkål!

Kommentera här: