Rabarberpaj med vegansk maräng

 

Om det går att göra veganska maränger? Oj ja! Först blev det dock Marshmallows, så vi trodde att vi hade misslyckats (eller misslyckats är väl inte rätt ord, det var väldigt gott med marshmallows också). Vi lämnade dem framme i köket och dagen därpå hade de torkat och blivit frasiga och fina maränger!

Men vad gör man marängerna av då? Jooo, det som en finurlig fransman (tror vi det var?) kom på!
– Att vispa kikärtsspad till fluff! Alltså vätskan som finns i ett paket med kikärtor. Det går förövrigt att göra en massa roligt och gott med det fluffet, chokladmousse är ett enkelt och säkert kort.

Själva kikärtorna är jättebra att göra pajbottnar av, passar sålklart till en sötare pajdeg som till dessa. Vi sötade med agavesirap denna gång, men det ä ju bara att välja själv vilken sötning man vill använda. Till marängerna har vi använt Björksocker (Xylitol) Det är bra och bättre än socker av många anledningar; för det första har det lägre GI-värde än socker och höjer på så vis inte blodsockret som socker gör, för det andra så dödar xylitol nämligen de bakterier som orsakar plack, karies och tandköttsinflammation. Det leder inte bara till bättre tänder utan även till bättre andedräkt!

Rabarber är ju så otroligt syrligt och gott också och passar perfekt till den söta marängen.


Recept:

Pajbottnar:
1 pkt kikärtor (spara spadet till marängen)
1 krm havssalt
½ dl solrosfrön (eller mandlar exempelvis)
1 msk agavesirap (eller annan sötning)
1-2 msk kokosolja eller annan olja

Mixa allt till en slät ”deg” och tryck ut i små pajformar, eller en stor. Förgrädda på 150 grader i några minuter.

Rabarberfyllning:
Ett lagomt knippe rabarber
sötning efter behag (vi använde kokossocker och björksocker)
kanel och kardemumma
en klick kokosolja
lite vatten

Hacka rabarber i små bitar och lägg allt i en kastrull,
Låt puttra ihop tills rabarbern mjuknat något.  Fyll pajskalen.

Maräng:
Spadet från 1 paket kikärtor (ca 3/4 dl)
1 dl björksocker
1 tsk citronjuice

Vispa med elvisp kikärtsspadet och citronjuicen vitt och fluffigt. Vispa, vispa, vispa. När du tror att du vispat klart, vispa lite till. Blanda sedan i lite i taget av björksockret och fortsätt vispa några minuter.
Spritsa sedan ut maränger över pajerna. (Gör några extra bredvid, det brukar bli fluff över.  Grädda på 100 grader i 1,5 timme. Stäng sedan av värmen och låt plåten stå kvar i ca 2 timmar. Marängerna blir hårda efter ett tag.

 
 
 

Kommentera här: