27e Luckan - Vegansk Blodpudding - Vegan Blood pudding
Basen består av svarta bönor och dadlar! Ja, blodpudding är ganska sött, så egentligen, om man skippar kryddingen sen, och kanske tillsätter lite kokosmjölk/olja och kakao så kan man få en väääldigt god kladdkaka! Just a little tip ;)
Vi serverade blodpuddingen med en rödkålssallad, svampstuvning, grönkål och lingon.
It mainly consists of black beans and dates! Yes, blood pudding is pretty sweet, so actually, if you skip the spices and just add some cacao and coconut milk/oil you can get the best mud cake! Just a little tip ;)
We served the blood pudding with a purple cabbage salad, mushroom stew, kale and lingon berries.
Vegansk Blodpudding
300- 400 g kokta Svarta Bönor
1 dl färska Dadlar
2/3 dl Lingon
1/2-1 dl Rödbetsjuice
2 msk Kakao
2 msk Coconut Charcoal pulver (För att det ska bli svart, går att utesluta)
2 tsk Tamarisoja
en nypa havssalt
1/2 tsk Vitpeppar
1-2 tsk mald kryddnejlika
1 tsk Kanel
1/2 tsk mald Ingefära
1/2-1 tsk mald Kryddpeppar
1/2 tsk mald Kardemumma
1/2 dl Bovetemjöl
1-2 msk Fiberhusk
ev. lite Agavesirap
Mixa ihop allt till en jämn och fin massa. Smaka av. Smörj en plåt med bakplåtspapper med lite kokosolja. Bred sedan ut smeten jämnt över hela. Grädda i ugnen på 150 grader i ca 5-10 minuter. Akta så det inte bränns. Ta ut när den torkat något. Låt svalna. Stansa sedan ut rundlar med hjälp av ett glas exempelvis, eller skär i bitar. Stek i en panna med lite kokosolja på båda sidor.
Servera med sallad, svampstuvnign och lingon, kanske rårakor också?
Rödkålssallad
1/2 Rödkålshuvud
1/2 fänkål
1 äpple
1 blodapelsin
2 selleristjälkar
2 msk äppelcidervinäger
1/2 tsk apelsinblomvatten
havssalt och peppar
Strimla allt och blanda ihop!
Svampstuvning
250 g champinjoner
2 dl fet kokosmjölk eller havregrädde
5 cm purjolök
havssalt och peppar
Hacka svamp och lök i bitar, stek i en kastrull i lite olja, tillsätt kokosmjölken eller grädden och koka ihop. Krydda.
Vegan Blood Pudding
300- 400 g cooked black beans
1 dl fresh, soft dates
2/3 dl Lingonberries
1/2-1 dl Beetroot juice
2 msk cacao powder
2 msk Coconut Charcoal pulver (For the color)
2 tsk Tamari soy
en nypa havssalt
1/2 tsk Vitpeppar
1-2 tsk mald kryddnejlika
1 tsk Kanel
1/2 tsk ginger
1/2-1 tsk allspice
1/2 tsk cardamom
1/2 dl buckwheat flour
1 msk psylliym husk
opt. some Agavesyrup
Mixa everything to a smooth batter. Taste. Grease a tin with a baking sheet with coconut oil. Then press out the batter evenly, like a pizza crust. Bake in the oven for about 6-10 minutes on 150 celsius degrees, until it has been a bit dry. Take out an dlet cool. Use a round glass for example to cut out nice shapes, or just cut squares with a knife. Fry in a pan with some coconut oil on both sides. Serve with salad, mushroom stew and lingonberries, and maybe hasg browns?
Purple Cabbage salad
1/2 Purple cabbage
1/2 fennel
1 apple
1 blood orange
2 celery stalks
2 msk apple cider vinegar
1/2 tsk orange blossom
Seasalt and pepper
Chop everything and make a nice salad!
Mushroom stew
250 g Mushrooms
2 dl fat coconut milk or oat cream
5 cm leek
seasalt and pepper
Chop mushrooms and leek and fry in a pan, add coconut milk or oat cream. Season as you like.