Pumpasoppa med apelsinsmak och Fröknäcke med kantareller

Vem vill inte ha en värmande soppa nu när höstmörkret faller på? (Förresten är den lika god kall dagen efter!) Och som alltid är det ju en fröjd för ögat att äta mat med mycket färg. Extra gott blir det när man fixat ingredienserna till maten på egen hand! Till denna rätt hade vi dock bara plockat kantarellerna själv, men det kanske inte är så bara? Många timmar var vi ute på fjället innan guldklimparna ville visa sig. Fast inte klagade vi för det. Fjällen och skogen är ju magiskt vackert nu. Så ut och njut! 

 

Pumpasoppa



Recept: 

1 kg Delicapumpa (eller annan pumpa med orange-gult fruktkött, exempelvis Hokkaido eller Butternut)
2 morötter
2 sharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 liter kokvatten
400 ml kokosmjölk
1 tsk curry
3 cm färsk ingefära
1 apelsin (zest och saft)
Havsalt och peppar
Chilliflakes

Skär igenom pumpan och ta bort skal och kärnor. (Inte det lättaste, skalet brukar vara stenhårt, me detär väl värt en kamp!) Skär pumpaköttet i bitar. Hacka morötter, lök och vitlök och fräs på allt i en stor kastrull. Tillsätt vattnet och koka tills pumpan och morötterna är mjuka. Häll eventuellt bort endel vatten, i med kokosmjölk och mixa med micerstav till en slät och krämig soppa. Riv i skal från apelsinen och pressa i saft. Krydda och smaka av.

 



Kantareller på Fröknäcke

 

2 dl kikärtsmjöl (eller quinoamjöl, sojamjöl eller bovetemjöl)
½ dl solrosfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl chiafrön
½ dl sesamfrön
½ dl krossade linfrön
en nypa salt
2 tsk brödkryddor
2,5 dl kokande vatten
1 msk kokosolja eller olivolja

Blanda alla torra ingredienser. Smält kokosoljan i det kokande vattnet och häll i, blanda ihop till en smet. Kavla ut tunt och jämnt mellan två bakplåtspapper på en plåt. Dra bort det övre pappret och skär i rutor. Grädda i ca 30-40 minuter på 150 grader. Passa så att det inte bränns, sänk eventuellt värmen eller låt tå på eftervärme så att det torkar ordentligt

Kantareller
lök
salt och peppar
olja

Stek kantarellerna i en torr stekpanna tills all vätska är borta. Tillsätt olja och fräs med lök. Salta och peppra. Lägg på ett fröknäcke med äpple och lök.

Kommentera här: