Moussetårta med hallon

Ännu en härlig moussetårta! Det är i princip samma procedur som i den exotiska tårtan i föregående inlägg men i den här har vi hallon och svarta vinbär. Vi kom på att vi skulle göra sådana här moussetårtor med agar-agar när vi hade gjort veganska ostar, konsistensen blev som perfekt för en moussetårrta tyckte vi! Då gjorde vi även en med silkestofu som nästan fick ännu bättre konsistens, så det ska vi testa nästa gång det blir tårtbak, då provar vi nog också med några andra bär. Kanske en jordgubbstårta, eller en med lingon...
 
Recept:
 
Botten:
7 färska medjool dadlar
2-3 dl valnötter (eller andra nötter eller frön)
en nypa salt
 
Mousse:
500 g hallon (eller andra bär)
1 dl svarta vinbär
1 dl lönnsirap/agavesirap
 
400 ml kokosmjölk
2 dl blötlagda cashewnötter (kan bytas mot silkestofu eller solrosfrön)
1/2 tsk vaniljpulver
3-4 msk agar-agar
 
 
 
Mixa ingredienserna till bottnen och tryck ut i en rund form med löstagbara kanter. Ställ kallt. Mixa sedan ihop bären och sirapen till en puré.
 
Mixa också cashewnötterna, vaniljpulver och kokosmjöken och häll i en kastrull med agar-agar. Häll eventuellt i lite mer mjölk av något slag ifall "krämen" är för tjock. Koka upp och låt sjuda i 5-10 minuter, rör om då och då. Mixa sedan snabbt ihop med fruktpurén och häll i formen. Låt stå kallt och stelna några timmar.
 
Nu är det bara att pynta med en massa godsaker! Vi har svarvat rödbeta och gjort små ägg (eftersom det var till påsk)  av dadlar, kakao, kokosflingor och havregryn, och hade öven havtorn, physalis och jordgubbar till.
Sedan strödde vi på raw Sumacpulver (ett bärpulver).
 
1 tina:

skriven

Hej!

Vilken trevlig blogg ni har:)) Så vackra tårtor!

Tack för ni gjorde mig uppmärksam;))

Fin kväll// Tina

Svar: Tack! 😊 så kul att experimentera.
elkotts.blogg.se

Kommentera här: