Vegansk tårta

Vi åkte i väg över sommaren för att jobba, och bakade en varsin tårta som avskedsfika med mor och far innan vi lämnade hemmet. Bottnen blev riktigt bra, och tårtorna himmelskt goda! Vi sötade denna gång med Sötströ från Ica, men det går säkert lika bra med kokossocker eller någon annan sötning. 
 


Tårtbotten

2 dl bovetemjöl
2 dl sojamjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl havremjölk
1 dl solrosolja
2 dl hett vatten
1 dl kikärtsspad
2 dl sötströ
1 citron
 
Kokosolja och pofiber till formen
 
Gör såhär:
Blanda mjölerna, bakpulver och vaniljpulver i en bunke. Vispa kikärtsspadet hårt för sig, kläm i lite citronsaft. Riv citronskalet i mjölblandningen och tillsätt olja, havremjölk vatten och sötströ. Rör sist i kikärtsfluffet. Smörj och bröa en form och låt stå i nedre delen av ugnen på 200 grader 15 minuter, sänk till 175 och låt stå ca 10 minuter till. Ta ut och låt svalna. 
 
Fyllning: 
I den ena gjorde vi faktsikt en tjockare smoothie och bredde på i två lager. Vi mixade bara frusna hallon, jordgubbar, rabarber och svarta vinbär. Vi skärde också Kiwi i skivor. Sedan vispade vi sojagrädde att ha ovanpå. Och toppade med jordgubbar och hemmagjorda chokladbräck. ( kokosolja, kakaosmör, kakao, lönnsirap, hackade nötter)
 
Den andra tårtan fylldes med tre olika lager, så skär så att du får flera bottnar att fylla med. 
Lager 1
3 mogna bananer
en skvätt citron
Mosa bananerna med gaffel och pressa över lite citron. Stryk över ena lagret av kakan. 
 
Lager 2
6-8 passionsfrukter
3 dadlar
Gröp ur passionsfrukterna och mixa med några dadlar. Lägg på nästa bottnen ovanpå bananmoset. 
 
Lager 3
10 Mandlar
2-3 dl frusna hallon
2 dl frusna lingon
1 tsk vaniljpulver
2 msk vatten
Häll bären och vatten och vaniljpulver i en kastrull och koka upp. Bred ut över tårtan. Hacka mandlarna och strö över. Vispa sen sojagrädde och bred över tårtan. Garnera med valfri topping. 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: