Kikärtsbiffar

Kokade storkok med kikärtor häromdagen och vad passade inte bättre än att göra lite biffar av en del? Lätt som en plätt att slänga ihop en sats. Vi improviserade som vanligt och denna gång blev det aprikoser i, som vi även gjort biffar på tidigare med svarta bönor. Kommer snart att lägga upp det här också. 
 
 
 
 
Kikärtsbiffar. 
 
1 L kokta kikärtor
1 dl havregryn
6 torkade aprikoser
3/4 dl pumpakärnor
3/4 dl solrosfrön
1/2 dl olivolja
1-2 vitlöksklyftor
1/2 lök
1 bit ingefära
1 msk curry
1 msk arabiska blandade kryddor
2 msk tamarisoja
1/2 citron
salt och peppar
2 msk chiafrön + 6 msk vatten
 
Ta hälften av kikärtorna och mixa tillsammans med havregryn och aprikoser. Torrosta pumpakärnorna och solrosfrönen i en panna. Hacka lök, vitlök och ingefära. Riv skal från en halv citron. Förväll chiafrön i vatten i några minuter. Blanda sedan i för hand resten av kikärtorna i mixet, de rostade frönen, olivolja, den hackade löken och ingefäran, det rivna citronzesten och de förvällda chiafrönen. Tillsätt sojan och kryddorna. Tryck i hop till en kompakt sats och låt stå en stund. Forma till biffar och förstek eventuellt i kokosolja och låt sedan stå i ugnen på 175 grader i ca 15-20 minuter. 
 
Servera till matris varvade med gröna ärtor, färsk chili, citronskivor, sojafrästa cashewnötter och hackad lök och färsk spenat. 
 
Bilderna nedan är på biffar som är försteka i pannan. Lite knapriga resultat, men båda varianterna lika goda!
 
 
 

Kommentera här: