Gryta med Pulled Jackfruit, rotfruktsris och rönnbärssylt

 
Pulled Pork var ju väldigt hett ett tag, men som vegetarian är ju inte det något alternativ, såå roligt då att någon kom på att man kunde göra Fooled Pork, av den fantastiska frukten Jackfrukt! Man kan lura vilken vegetarian-vägrande köttätare som helst med en sådan här gryta kan jag lova!
 
Inlagd Jackfruit kan man köpa i välsorterade Asiatiska butiker, det står "Young Green Jackfruit" på burken, och det ska vara den i saltlag, inte sockerlag.

Vi har gjort Pulled Jackfruit förut och utgått från lite olika recept vi hittat på nätet. Alla har dock innehållit Barbeque-sås vilket inte är en Hit hos oss. Så nu tog vi saken i egna händer! Vi ville göra en höstig gryta med lite "Vilt"- smaker. Höst för oss är rotsaker, äpplen, intensiva kryddor som kanel, ingefära och kryddnejlika. Det resulterade i en otroligt god och smakrik gryta som vi serverade till stekt rotfruktsris och vår hemmagjorda rönnbärssylt med vanilj. Det här måste testas!

 


Viltgryta med Jackfrukt, rotfruktsris och

rönnbärssylt

Rotfruktsris

1 palsternacka
1 liten kålrot
1/2 litet blomkålshuvud

Riv allihop och blanda om. Ha det som det är eller bryn det lätt i en stekpanna med lite kokosolja. Om du inte är vegan kan du blanda i 2 ägg och lite kokosmjölk och steka.

Viltgryta

2 burkar Jackfrukt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 palsternacka
1,5 dl kokosmjölk
1 dl krossade tomater
5-6 dl vatten
2 msk tamarisoja
1-2 msk fibersirap (agavesirap ellr honung går också bra)
1 äpple (skuren i bitar)
1 msk äppelcidervinäger
1-2 cm riven färsk ingefära
1/2 apelsin (rivet skal och saft)
kryddor (på ett ungefär, man får smaka sig fram)
1 tsk garam masala
Svart och vitpeppar från kvarn
1 tsk kanel
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin

Hacka lök,vitlök, morötter och palsternacka. Häll ut vätskan från Jackfrukt-burkarna. Lägg sedan allt i en gryta och stek i kokosolja tills löken börjar bli genomskinlig. Blanda sedan i resten av ingredienserna och låt koka upp och puttra ca 15 minuter. "Dra isär" jackfrukten i strimlor, smaka av grytan, häll eventuellt i lite färska örter. Servera till rotfruksriset, lite sallad och rönnbärssylt. (recept i tidigare inlägg). Har man inte gjort någon sylt är färska lingon väldigt gott till!




 
 

Kommentera här: