Vegansk ost

Snurrrade runt på internet efter olika recept på hemmagjord vegansk ost, men hittade inte så många olika... Testade två varianter som vigjorde om lite så det passade oss. Inte direkt som "riktig" ost, men ändå kul att göra själv!

En variant (den som jag tyckte blev bäst), är med silkestofu som bas. Perfekt för de som inte tål nötter, då den andra är gjord på en bas av cashewnötter! 

Bindemedlet i båda varianterna är agar-agar, det blir en väldigt "geléig" konsistens, ska testa att ha i kokosolja i tofuosten nästa gång, kanske det gör den mindre geléig? Sa även syra och salta den något mer.

 
 

Två varianter på vegansk ost

Veganost på silkestofu

1 paket silkestofu
1 dl havregrädde
4 msk agar-agar
1 tsk äppelcidervinäger
1/2 citron (juicen)
1 tsk salt
1 tsk bjäst 

Mixa allt utom agar-agar i slätt i en mixer. Koka sedan upp smeten i en kastrull, häll i agar-agarflingorna och låt sjuda i ca 10 minuter. Häll det förslagsvis i en matlåda (den formen du vill ha på din ost) och låt svalna och stelna några timmar. Sedan är det bara att lägga över den på ett fat, hyvla på mackan, riv över pastan eller vad du vill! 
 
Veganost på nötter
Vi la alla nötter och frön i blöt några timmar innan, men det är inte nödvändigt om man har lite tid.
Man kan också ta bara morot, linser eller varför inte kålrot? Ta då 2 dl morot eller kålrot, men 1 dl linser.

3 dl cashewnötter, mandlar och solrosfrön
1 dl finriven morot
7 dl vatten
1/2 dl okokta röda linser
1 1/2 dl bjäst
1 tsk gurkmeja
1 tak vitlökspulver
4 msk citronjuice
3 msk agar-agar

Mixa alla torra ingredienser. Koka upp morotsrivet oc linserna och låt puttra i ca 10 minuter. Häll i agar-agarflingorna och låt sjuda i ca 5-10 minuter till. Mixa sedan alltihop till en jämn smet i mixern och häll snabbt upp i en burk/skål och låt stelna några timmar. 
 
 

Kommentera här: