Citronpaj utan socker

Hittade detta recept på en annan blogg och är bara tvungen att dela med oss! Gjorde lite småändringar här och där bara. Supergod och syrlig citronpaj! Mejerifri, glutenfri, och sockerfri! (Men man kan lura den mest skeptiska....)

 

Citronpaj


Bland de bästa pajskal vi testat! Blev riktigt krispigt och gott!

Pajskal:

  • 120 g mandelmjöl
  • 50 g kokosflingor
  • 40 g kokosnötsmjöl
  • 1 ägg
  • 3 msk kokosolja 
  • 2 msk agavesirap eller några steviadroppar (Vi hade steviadroppar)
  • 2-3 msk vatten
  1. Börja med att köra kokosflingorna i matberedare en liten stund så att de finfördelas lite extra (inte alls nödvändigt men det gör att degen blir ännu lite stabilare, vi struntade i det).
  2. Blanda i ägg, vatten, olja och steviadroppar eller agave.
  3. Tillsätt äggblandningen till de torra ingredienserna och rör hastigt ihop till en något klibbig deg.
  4. Tryck ut i en pajform och förgrädda i 160 grader i ca 12 min.
  5. Gör under tiden fyllnigen.

Fyllning

  • 4-5 ägg (Vi hade 4 Large ekologiska såklart)
  •  agavesirap eller steviadroppar (Vi tog lite av varje, smaka av! Det ska vara syrligt men med lite sötma..)
  • zest från 4 citroner
  • 150 ml citronjuice
  • 125 ml kokosgrädde (extra creamy kokosmjölk går bra, det tog vi)
  1. Vispa försiktigt samman alla ingredienser och se till att kokosgrädden är helt utblandad utan klumpar men försök samtidigt att inte vispa in för mycket luft i smeten. Om det bildas skum på ytan kan det vara bra att skumma av det innan du häller i det i pajskalet så att ytan på pajen inte blir bubblig när den gräddas.
  2. Ett bra tips så att fyllningen inte skvimpar över kanten när den hälls i och lyfts in i ugnen, är att hälla över fyllnigen från bunken i en kanna, låta pajformen med det förgräddade pajsalet stå kvar i ugnen (långt ned i ugnen) och hälla fyllningen från kannan direkt ner i pajskalet.
  3. Grädda pajen i 160 grader i ca 30 min. Fyllningen ska “stanna” men inte få färg.
  4. Låt svalna helt och servera den kall. eller varm... Tror det också kan bli gott! En bra paj att förbereda i förväg och förvara i kylen. 
    Pimpa med vackra blommor och servera till kokosgrädde, vipsad äggvita med lite sötning och vaniljpulver, eller helt enkelt vanlig grädde. Eller inget alls! Den är god vilket som!

Kommentera här: