Kelpnudlar med Avocadosås och Quornfiléer

Nudlar består av vatten, tång, aloe vera och natriumalginat. Sjögräsnudlar har bara 2g kolhydrater och 6 kalorier per 100g nudel. Så vill man någon dag ha en kalorisnålt alternativ tilll till exempel pasta så är dessa nudlar perfekta. De behöver inte tillagas utan är färdigt att ätas utan uppvärmning. Börja med att skölja nudlarna i kallt vatten och låt dem rinna av.
Man kan sedan lägga nudlarna i en varm soppa eller i en wok. men också använda nudlarna i en sallad eller en kall sås, som vi har gjort. Eftersom nudlarna har en neutral smak så kan man med fördel marinera dem med exempelvis lite olja, vinäger och kryddor. Sjögräsnudlar har höga halter av mineraler såsom kalcium, kalium, jod, magnesium och järn. De innehåller även spårämnen, enzymer och aminosyror
Recept: Kelpnudlar med Avocadosås
Avocadosås:
2 stora mogna avocados
1 dl blötlagda cashewnötter
några nävar bladspenat
3 vitlöksklyftor
en näve färsk basilka (och eventuellt andra färska örter)
olivolja
citron
lite vatten
salt och peppar
lite färsk riven ingefära
Mixa ihop allt och späd eventuellt med mer vatten till önskad konsistens.
Nudelsallad:
1 pkt Sjögräsnudlar
1 rödlök
1 lime
olivolja
äppelcidervinäger
balsamico
rostade solrosfrön
Skölj nudlarna i kallt vatten och låt dem rinna av. Hacka löken och riv limeskalet. Blanda med nudlarna och pressa även i limesaft. Häll på olivolja, solrosfrön och vinäger efter behag. Blanda ihop med avocadosåsen!
Stek quornfiléer i lite olja tills de fått en fin och knaprig yta. Tillsätt hackad purjolök, pressad vitlök och riven ingefära, chiliflingor salt och peppar.
Servera tillsammans med en fräsch sallad.



