Sötpotatispasta med valnötssås och lax
Alltså, införskaffa en spiralizer säger jag bara. Det gör maten sååå mycket roligare, och man kan göra sååå många roliga och fina saker. Som här, pasta av sötpotatis!

Sötpotatispasta med valnötssås och lax
Valnötsåsen hade vi grädde i, men jag tror nog att den hade blivit lite "friskare" med hälften crème fraiche i. Man kan såklart byta ut den mot havre/soja-grädde också om man är vegan
Valnötsås
- 150 gram valnötter (orka väga? – typ två handfullar)
- 0,5 dl solroskärnor
- 2 dl grädde (eko förstås) (eller hälften crème fraiche)
- 2-3 vitlöksklyftor
- 2 msk god olivolja
- 1 citron, skal och saft
- peppar (UR KVARN!)
- flingsalt
Rosta valnötterna pch solrosfrönen lätt i en torr stekpanna. (Tar fram smakerna bättre, men man kan hoppa över det också). Mixa sedan med 2-3 vitlöksklyftor som du skärt ner i bitar, olivoljan, peppar, flingsalt och rivet citronskal. När laxen börjar bli klar, koka upp grädden i en kastrull, blanda ihop med nötblandningen, pressa o citronsaft och smaka av.
Lax
- 4 laxfiléer
- flingsalt
- olivolja eller smör
- 1 lime
- peppar och flingsalt
- purjolök/rödlök/gul lök
- grönkål
Lägg de tinade laxfiléerna, grönkålsblad, och hackad lök i en form och ringla på olivolja eller lägg på en klick smör. Riv på limeskal, salta och peppra. In i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter (eller tills laxen är klar). OBS! Håll koll på grönkålen och ta ut den några minuter innan, annars bränns den lätt, men den ska vara frasig.
Sötpotatis
- 4 st sötpotatisar
Skala och spiraliza potatisen (alternativt skär i bitar), och koka i några minuter i lättsaltat vatten. Servera med laxen, valnötsåsen och en fräsch sallad!
