Granola x2

Här har vi två supergoda varianter på granola. De är så smaskiga att vi gärna knaprar på det som snacks också. Den ena är gyllene med saffran och apelsin, fantastisk god!
Den andra är lite mer "klassisk" med kanel och kardemumma. 
 
 
 
SAFFRANSGRANOLA
3 dl pumpakärnor
3 dl solrsosfrön
1,5 dl mandlar
1 dl cashewnötter
2 dl valnötter
1-2 dl linfrön
2 apelsiner
1-2 påsar saffran
 
4 torkade fikon
1 dl torkade tranbär
10 torkade aprikoser
 
Hacka nötterna lagomt. Blanda sedan alla nötter och frön i en stor bunke. Riv skalet från apelsinerna och pressa i juicen. Tillsätt saffran och blanda om. Lägg ut på en bakplåtspappersbeklädd plåt i ugnen på ca 150 grader tills de är gyllenbruna, rör om då och då, och akta så de inte bräns! Ta ut och låt svalna. Hacka under tiden de torkade frukt och bären och blanda om i granolan.
 
 
 
 KANEL, KARDEMUMMA OCH ÄPPELGRANOLA
 
2 dl pumpakärnor
2 dl solrosfrön
1,5 dl hasselnötter
1 dl mandlar
1 dl paranötter
1/2 dl krossade linfrön
1/2 dl chiafrön
2 msk agavesirap
2 msk kokosolja
 
kardemumma och kanel efter behag
2 dl hackade torkade äppelbitar
 
Hacka nötterna grovt. Blanda de hackade nötterna med frön, kokosolja och agavesirap i en bunke, häll över på en plåt och ställ i ugnen tills granolan har fin färg. Tillsätt kardemumma och kanel och torkade äppeltärningar.
 
Servera med kokosyoghurt och färsk frukt!