Härlig gryta med vitt vin
En mustig och härlig gryta som vi serverade med Canihua. Canihua är lite mindre än Quinoa och passar jättebra som alternativ till ris,pasta couscous osv. Fröna innehåller mycket protein, kring 15 – 19 procent, samt de fleromättade fettsyrorna Omega-3, 6 och 9. Canihua är även rikt på mineralerna kalcium, fosfor och järn.
Men grytan skulle också passa jättebra till kokt potatis kände jag,
Recept:
1 pkt quornfiléer
1 gul lök
75 g bladspenat
en näve grönkål
4 vitlöksklyftor
2 pkt havregrädde (lätt)
2 dl vatten
1 dl vitt vin
1 paprika
1-2 morötter
1 äpple
1 tsk stött rosépeppar
peppar och salt
vetemjöl/maizena + vatten (redning)
1/2 citron
Hacka lök, strimla paprikan, skär morötterna i pengar och tärna äpplet. Pressa vitlökarna i en kastrull och fräs i lite olja tillsammans med bladspenaten och grönkålen. Bryn quornfiléerna i en stekpanna och skär dem sedan i grytbitar. Häll i lite vatten i spenatblandningen och mixa med en mixerstav till en puré. Häll i grädden, morötterna vinet, och rosépepparn, salta och peppra och låt puttra lite. Häll sedan i paprikan och quornbitarna, puttra lite till, och häll sist i äppelbitarna. Pressa på citron. Krydda eventuellt lite mer.
Servera till canihua eller valfritt tillbehör, och sallad! (Rårörda lingon eller äppelmos skulle nog också passa...)