Wort bread with Beans - Vörtbröd med bönor

 
Wort bread is super popuar in Sweden during Christmas. It's a very flavourful, bitter sweet bread. If you can't find a ready spice mix you can easily make your own. 

Baking with beans is a favourite of ours, you get a very nourishing bread without knowing it's beans it it!
For Christmas it's also very common to eat smoked salmon. We don't eat fish though, but HERE is a recipe VERY similar but totally Vegan and wholesome!

Wort Bread
Recipe:

1 can of cooked kidney beans
1 grated apple
25 g yeast
1 cup of kombucha
1 cup of water
1 tbsp olive oil
3 tbsp agave syrup
5 tbsp wort spice mix
 (fennel, cardamom, cloves, anise, caraway, malt)
1 tsp ground bitter orange peel
1 cup buckwheat flour
1 cup teff flour
3 tbsp psyllium husk
1/2 cup sunfower /pumpkin seeds
a handful of raisins
1 tsp salt


Blend the beans with the water and kombucha until completely dissolved. Add the yeast in the liquid and oil and dissolve the yeast. Add agave, salt, spices and the grated apple. Then add the seeds and flours. combine everything with a hand whisk. At last add the psyllium husk. Put the dough into a baking form with a baking sheet and let rise for about 2 hours. Bake in the oven on 200 C degrees for about 60-70 minutes. Gluten free breads are best the day or days after, but we can't wait to cut it when it's warm becasue it smells so good, and we like it a bit moist too. It's up to you!

 


Vörtbröd med bönor

Ja det är fantastiskt att baka med bönor! Du får ett näringsrikt och gott bröd där du absolut inte kan gissa att det är bönor i. Här  har vi en annan favorit med kikäror, och här ett bröd fast utan bönor. Men här är det ju faktsikt vörtkryddorna som gör hela brödet, perfekt till jul!
Som många andra familjer har vi ätit rökt lax kring jul och påsk, men eftersom vi inte äter fisk längre gör vi detta istället, otroligt likt rökt lax, men helt veganskt !

Recept: 

1 paket kidneybönor
3 dl kombucha
3 dl vatten 
1 msk olivolja
3 msk agave sirap
1 tsk salt
1 dl vörtmix
2 msk malda brödkryddor + hel anis, fänkål och kummin
1dl pumpakärnor eller solrosfrön
3  dl bovetemjöl
3  dl teffmjöl
3-4 msk fiberhusk
1 rivet äpple
en näve russin

Mixa bönorna slätt tillsammans med vattnet och kombuchan .Lös upp jästen i bönvattet och oljan. Tillsätt agave, salt och kryddor. Även äpplet. Blanda sedan i frön och mjöl med en handvisp. Tillsätt fiberhusken sist och arbeta snabbt in i degen. Häll över degen i en mjölad bunke och låt jäsa i ca 2 timmar. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 60-70 minuter. Sänk eventuellt värmen ifall brödet får för mycket färg. Glutenfria bröd brukar bli bäst om man låter dem vila tills nästa dag, men vi kan aldrig hålla oss från att skära i det när det är varmt ändå, nybakat bröd är ju underbart! Men då kan det forfarande vara liiitle klibbigt. Det är upp till var och en.


 

Kommentera här: