2 versions of Neatballs - 2 versioner Göttbullar

 

 

 

Neatballs

These are the perfect base for your Neatballs, the texture is very nice and also great for making patties. (well of course since it’s just a larger version of balls?) To make a texture we want in Neatballs or patties we want to have different things with different purpose in them.  To make the balls or patties to hold together you need to blend lentils or beans, and some form of starch. We chose red and black rice to these ones with green lentils. It gives a very “meaty” texture. We also have walnuts to make a nice chewiness, but you can also use sunflower seeds or pumpkin seeds if you’re allergic to nuts. In recipe nr 2 we use psyllium husk or chickpea flour to hold the balls together. Mushrooms gives a great umami flavour, and we also often use miso, tamari and garlic in our pattis, but didn’t use it in these due to some allergies. Feel free to spice them as you want too!

 Recipe

2 cups cooked green lentils
1 ½ cup cooked red or black rice
1 cup mushrooms
½ cup walnuts (or seeds if allergy)
a handful of fresh parsley (chopped)
3 shallots (optional with 2 garlic cloves too)
1 tsp white pepper
1 tsp black pepper (preferably from a pepper mill)
11 juniper berries
Sea salt to taste

Finely chop the walnuts (or use a food processor). Roast the gently in a dry pan and put aside. Also finely chop the shallots and gently fry in a pan with oil. Chop the mushrooms  with the pounded juniper berries and fry in a dry pan until all the liquid is gone, add some coconut oil and fry until golden. Then mix the mushrooms with a hand blender. Also blend the lentils and half of the rice smooth. Then Combine everything in a bowl. It should be a rather thick batter. Roll to balls and either fry in a pan with oil or bake in the oven.

Recipe nr 2

2 pkt black beans (about 2 cups)

1,5 cups cooked quinoa

250g forest mushroom

1 onion

½ cup sunflower seeds or hazel nuts

1 tbsp psyllium husk or 2 tbsp chickpea flour

½ tsp clove

1 tsp allspice

1 tsp cinnamon

2 tsp “seven spices”

Some pounded juniper berries

A pinch of salt

Pepper

Chop the mushrooms and get the water out in a fry pan. Add coconut oil and chopped onion. Fry for some time and then mix with a handheld food mixer. Roast the sunflower seeds or the nuts in a dry pan. Mix together with quinoa and beans. Add spices and psyllium husk. Let rest for a couple of minutes. Thereafter, roll to balls and fry with some oil, or put in a tray in the oven with some oil on them, for about 20 minutes on 175-200 degrees celsius.

 

 

 
 

 

Göttbullar


Det här är ett perfekt basrecept för olika bollar eller biffar. För att få en bra textur i bollar och biffar vill vi ha olika ingredienser med olika syften. För att få en smet at hålla ihop behöver vi mixa bönor eller linser och någon form av stärkelse. I första varianten har vi valt rött och svart ris med gröna linser. Det ger en väldigt ”köttig” textur. Vi har också i valnötter för extra gott tuggmotstånd. Man kan även ha i solrosfrön eller pumpakärnor om man är nötallergiker. I recept nr 2 har vi fiberhusk eller kikärtsmjöl som också håller ihop bra. Svamp ger umami, vi brukar också ha i miso, tamari och vitlök, men skippade det denna gång på grund av allergier, och det blev lite gott ändå! Men välj själv vad du vill smaksätta med.

Recept nr 1


5-6 dl kokta gröna linser
4-5 dl kokt rött eller svart ris
250 g champinjoner
1 ½ dl valnötter
en kruka färsk persilja
3 schalottenlökar
1 tsk vitpeppar
1 tsk svartpeppar (helst från kvarn)
11 enbär
havssalt

Finhacka valnötterna och rosta dem lätt i en torr stekpanna, ställ åt sidan. Finhacka även löken och bryn lätt i en panna med lite olja. Ställ åt sidan. Hacka svampen och mortla enbären, Stek i en torr stekanna tills all vätska i svampen är borta, tillsätt då lite olja or bryn svampen några minuter. Mixa sedan lite slarvigt med en stavmixer. Linserna och hälften av riset mixar du slätt. Blanda sedan ihop alla ingredienser i en skål. Det ska vara en ganska tjock smet. Smaka av. Rulla till bollar och antingen stek i en panna med olja eller baka i ugnen.

 

Recept Nr2

2 pkt svarta bönor (ca 5 dl)

3,5 dl kokt quinoa

250g valfri skogssvamp

1 gul lök

1,5 dl solrosfrön eller hasselnötter

1 msk fiberhusk eller 2 msk kikärtsmjöl

1/2 tsk nejlika

1 tsk kryddpeppar

1 tsk kanel

2 tsk ”sju kryddor”

några stötta enbär

en nypa flingsalt

peppar

 

Hacka svampen och vattna ur i panna. Stek med kokosolja och tillsätt löken. Bryn en stund. Mixa ihop. Rosta solrosfrön eller nötter i torrpanna. Mixa tillsammans med quinoa och bönorna, blanda i kryddor och fiberhusk. Låt sätta sig och rulla där efter bullar. Stek i pannan med olja på alla sidor eller lägg i ugnen (pensla då under och på dem.) i ca 20 minuter på 175-200 grader.

 

Kommentera här: