Ostiga Kikärtsbollar - Cheesy Chickpea balls

 
Det går att äta ostiga rätter även med vegansk kost. Näringsjäst är en av alternativen som är en perfekt smaksättare i olika maträtter. Det är helt enkelt små flingor av inaktiv jäst som smakar ost! Här har vi näringsjästen (även kallad Bjäst) i bollar av kikärtor, mandlar och frön. Väldigt goda till den bakade sötpotatisen och den syrliga citron-tahini-såsen. 

It's possible to eat cheesy meals even on a vegan diet. Nutritional yeast is one of the alternaives which gives a nice cheesy taste to different dishes. Basically it's inactive yeast with a cheesy taste. Here we have made Cheesy Chickpea balls with almonds and seeds. Delicious to baked sweet potato and a lemon tahini sauce!

Recept: 

Ostiga Kikärtsbollar

500 g kikärtor
1-2 dl solrosfrön eller cashewnötter
1/2 dl sesamfrön
1 dl mandelmjöl
1 dl näringsjäst
2 msk Mango/Curry krydda 
1 msk olivolja
salt och peppar
ev. lite förska örter som persilja/ basilika eller koriander

Mixa allt med stavmixer eller i en matbredare. Det får gärna vara lite tugg från frön kvar. Om smeten är väldigt torr- tillsätt lite mer olja eller lite vatten. Rulla till bollar och stek i en panna med olja. Eller baka i ugnen. Serverea med sötpotatisen, tahinisåsen, granatäppelkärnor och ruccola!

Ugnsbakad Sötpotatis 

3 sötpotatisar
kokosolja eller olivolja
havssalt

Tvätta potatisen och skär i medelstora bitar. Sprid ut på ne plåt med bakplåtspapper och ringla/pensla på lite olja. Strö på havssalt. Baka i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. 

Citron-Tahinisås

1 dl ljus tahini
1/2-1 dl citronjucie
1 tsk agavesirap
ca 1/2-1 dl vatten
2 msk mangocurry-krydda
salt och peppar

När du tillsätter vätska till tahinin kommer den tjockna så det nästan blir som en yoghurt! Rör frenetiskt runt och tillsätt lite vätska i taget tills du har den konsistens du vill ha. Smaka av. 


Recipe:
 

Cheesy Chickpea balls

500 g chickpeas
1/2 cup sunflower seeds
4 tbsp sesame seeds
1/2 cup almond flour
1/2 cup nutritional yeast
2 tbsp Mango/Curry spice
1 tbsp olive oil
salt and pepper
some fresh herbs

Mix everything together, there can be some seed chunks left! If the "dough" is very dry, add a little more oil or water. Form to bolls and fry in a pan with oil or bake in the oven. Serve with baked sweet potato, tahini sauce, pomme granate and arugula!

Baked Sweet potato

3 sweet potatoes
coconut oil or olive oil
sea salt

Clean the potato and cut in middel sized bloks. spread out on a tray with a baking sheet and grease ith some oil. salt. Bake in the oven on 225 celsius degrees for about 20 minutes.

Lemon Tahini sauce

1/2 cup tahini
4 tbsp lemon jucie
1 tsp agave syrup
about less than 1/2 cup water
2 tbsp mangocurry-spice
salt och pepper
 
When you add liquid to the tahini it will thicken to a creamy yogurt. Whisk around and add liquid little by little until you have the consistency you like. 


 


 




1 EVELINA:

skriven

Låter jättegott! Och ser lika gott ut, tack för receptet! :)

Svar: Ja men det är det verkligen! :) Tack så mycket, och varsågod!
elkotts.blogg.se

Kommentera här: