Sjögräsburritos med Rödbetshummus, Frekkeh och Grönsaker

 

Vi beställde hem Frekkeh från en nätbutik då det var extremt billigt. Blev glatt överraskad av de nötiga och "robusta" smaken av detta gryn.

( Freekeh har tydligen nått en kulinarisk stjärnstatus i väst med hjälp av trendiga kockar. Det är kanske nytt för oss i västvärlden men det har varit vardagsmat i många länder i Mellanöstern sedan urminnes tider. Grynet är väldigt näringsrikt och sägs innehålla mer mineraler, proteiner och fibrer än ris, pasta, couscous och quinoa!

Om man jämför freekeh med quinoa som många hälsomedvetna människor anser är supernyttigt så vinner faktiskt freekeh över quinoa hälsomässigt. Freekeh har mer protein och dubbelt så mycket fibrer än quinoa. Freekeh har dessutom ett lågt glykemiskt index och den är packad med järn, kalcium och zink och detta supergryn fungerar även som en probiotika för den främjar tillväxten av de goda bakterierna i magen. Det enda negativa är att Freekeh inte är glutenfritt då det är ett slags vetefullkorn.) Info från Rawfoodshop

Ja sjögräsark är ju vanligast att använda när man gör Sushi, men här har vi använt dom till att göra rullar, eller Burritos kanske vi kan kalla dem! De blev otroligt god med den smakrika rödbetshummusen, kryddiga frekkehn, knapriga mandlar och fräscha grönsaker! Vi gjorde även en Cashew/tahini-dressing med mint-mynta till. SMASKENS!


Recept:

4 sushiark (sjögräspapper)
3 dl Frekkeh kokt med gurkmeja och Kofta masala krydda (eller quinoa, bulgur, couscous etc..)
3 grönkålsblad
1/3 rödkål
ett knippe gräslök
två nävar persilja
några salladsblad
4 salladslökar
en näve mandlar
ca 4 dl rödbetshummus (recept nedan)

Koka frekkehn enligt anvisning på förpackningen och tillsätt kryddorna. När Frekkeh är klar, blanda hackad grönkål, persilja och hackade mandlar. Bred ut rödbetshummus på sjögräsarken, lägg sedan den andra fyllningen i mitten, lite omlott. (brukar finnas bild på sjögräsarkets förpackning) Rulla ihop och klöm ihop rullen me lite vatten. Dela på mitten. och servera med Cashew/tahinidressing (recept nedan).

Rödbetshummus:
2 ugnsbakade rödbetor i bitar (skalade)
2 färska rödbetor i bitar (skalade)
4 dl kokta kikärtor
ev. en sked tahini
1 tsk havssalt
1 vitlöksklyfta
ev. lite rödbetsjuice
peppar
en skvätt limejuice

Mixa ihop till en smakrik hummus, smaka av!

Cashew/tahinidressing med mint-mynta

1 dl naturella cashewnötter (gärna blötlagda några timmar)
3 bitar blomkål
1-2 msk tahini
1 mint-myntablad
en skvätt havremjölk

Mixa alltihop tills krämigt. Salta eventuellt. 

 
 

 

Kommentera här: