Raw Bars

 

Jaa visst är det enkelt och smidigt att köpa färdiga bars när man är på språng, och bara stoppa ner i löparfickan! Men alltså, det vanliga priset ligger ju på en sisiådär 25-30 spänn. FÖR EN YNKA BAR!! Nej, då är det ju faktiskt superduperenkelt att göra själv, och då får man ju blanda i precis vad man vill ha för smaker själv! 
 
På ungefär en halvtimme mixade vi ihop tre olika sorter. Som vanligt använde vi inga exakta mått utan gick på känsla, inte för blöta, inte för torra, inte för söta, inte för tråkiga. Ja ni fattar. Men här är på ett ungefär i alla fall!

Man behöver faktiskt ingen supermixer för att göra bars, till dessa använde vi stavmixer och det gick alldeles utmärkt!

Våra frön, nötter och dadlar är från bästa greenearth.
 
Rödbetsbars med mandel och torkade bär

2 dl naturella pumpakärnor och solrosfrön
en näve mandlar
4 medjooldadlar
2 dl mandelmjöl (eller mandlar som du maler själv) 
2 msk rödbetspulver
ca 3-4 msk rödbetsjuice (här får man verkligen testa sig fram, det ska inte bli för blött, mandelmjölet drar åt sig mycket när man blandar om, men det ska ju smaka rödbeta också!)
1 nypa havssalt

Mixa frön och mandlar grovt, och även dadlarna till en massa. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop med sked. Händerna är också toppen att arbeta med! Känn efter hur konsistensen, färg och smak är. Tillsätt eventuellt mer mjöl, juice, pulver eller vad du nu tycker behövs. Pressa sedan ut "degen" i en burk eller plåt på bakplåspappar med kanter och ställ i kylen. Skär sedan i bars och toppa med torkade bär. Vi har precis skaffat torkugn och torkat jordgubbar, krusbär, körsbär, svarta vinbär, nektarin och hallon. Så underbart gott!! 

 Mangobars med havreprotein, jordnötter, apelsin och torkad nektarin

1-2 dl cashewnötter eller solrosfrön
2 msk crunchy jordnötssmör (osötad)
3 torkade aprikoser
3 msk mangopulver (eller torkad mango som du mixar, blir dock inte samma resultat..)
1,5 dl havregryn
ev 1 msk kokosolja
juice från 1/3 apelsin + zest
3 msk havreprotein från helhetshalsa
jordnötter och torkad nektarin till topping

Mixa ihop allt och tryck ihop och blanda med händer eller sked. Smaka av. Pressa ut i en burk eller plåt med kanter och bakplåtspapper och ställ i kylen. Skär sedan i bars.

 
 
Fikonbars med kanel, kardemumma och äpple

3 torkade fikon
4 äppelchips
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
2-3 dl blandade naturella nötter och frön
en nypa havssalt

Mixa ihop alla ingredienser, smak av och känns efter hur du vill ha konsistensen. Pressa ut i en bruk eller plåt med kanter och bakplåtspapper. Ställ kallt och skär sedan i bars.

 
 
 

Kommentera här: