Pasta Bolognese

 

Det känns som nästan varje hushåll har sin egen variant på Bolognese. Den Bästa Bolognesen. Och den ska vara på ett visst sätt och så vidare. Men det roliga med grytor är ju att man kan variera dem så otroligt mycket och slänga i lite vad sm helst, så hemma hos oss blir det aldrig samma. På ett vis kan det ju vara lite synd, om den blir så där riktigt, riktigt god, och så har man veckan därpå helt glömt vad man hade i! 

Vilken tur då att vi faktiskt PÅ ETT UNGEFÄR minns hur vi lagade denna Lins- och Nöt (the right nut)-Bolognesen med rött vin, plommon och hör och häpna, Krusbär. Jaa för vi måste ju ta vara på allt som finns i trädgården. I år visar det sig vara ett riktigt bär-år så buskarna dignar av föda. Allt möjligt har vi redan hittat på, men krusbär i grytan hade vi ännu inte testat. Det blev en hit. Try it.
 
Vi hade gröna linser i den här gången, men har även gjort bolognese på belugalinser och röda linser, vilket också blir väldigt bra. Grovmixade nötter och frön ger extra tuggmotstånd och är den där viktiga pricken över I:et. 

Eftersom vi inte hade några krossade tomater hemma, MEN tomatjuice och färska tomater, så åkte det ner i grytan och blev superbra. Men det går säkert alldeles utmärkt med kross också.


Recept:
 
Bolognese med vin, plommon och krusbär

2 dl gröna linser
1 gul lök
3 tomater
2 sötpotatisar (eller stora morötter)
3 vitlöksklyftor
4 dl tomatjuice
1 dl rött vin
1 paprika
1 tsk kofta masala (het kryddmix : koriander, cayennepeppar, gurkmeja, ingefära, chilipeppar, kummin, svartpeppar, kardemumma, krddnejlika, kanel)
1 tsk köftekrydda (spiskummin, ingefära, kanel, paprika, muskotnöt, kryddnejlika, kardemumma, koriander, timjan)
2,5 dl blandade naturella nötter och frön (vi hade valnötter,mandlar och solrosfrön)
2 msk tamarisoja
5 dl grönsaksbuljong
2 lagerblad
3 msk tomatpuré
3 plommon
1-2 nävar krusbär
Peppar från kvarn
2 nävar färsk persilja
ev. en skvätt havregrädde

Hacka löken och vitöken och fräs i lite olja i en stor gryta. Skala och grovriv sötpotatisen. Hacka tomaterna, plommon och krusbär i bitar. I med allt i grytan utom nötterna. Låt koka i ca 20 minuter. Mixa nötterna och fröna grovt, häll i grytan och låt koka i ca 15 minuter till, eller tills linserna känns genomkokta. Smaka av. Tillsätt eventuellt mer vätska under tiden. Klipp färsk perilja och blanda i.
Koka bönpasta till och servera med grönsallad.

 


Kommentera här: