Veganomelett och Rödkålshummus

Tofu använder vi en hel del i vår matlagning. Det blir i pajer, grytor, efterrätter och som idag, i en omelett. En indisk smaksättning i mat, det svarta saltet, kallat Kala namak ger omeletten en äggliknande smak. Vi blandade även gurkmeja och la i broccoli, grönkål, lök och kikärtor. Det är så mycket roligare, och framförallt godare med färgstark och fräsch mat. Därav också tillbehöret som blev rödkålshummus på nygräddat bröd av nötter, frön och en blandning av glutenfria mjöler.
 
 
 

Veganomelett

 
1 paket silkestofu
1 paket hård och fast tofu
1/2 dl kikärtsmjöl
3/4 dl sojamjölk
1/4 rödlök
1 broccolibukett
2 dl kikärtor
två till tre grönkålsblad
1/2 citron
1 tsk kala namak
2 tsk gurkmeja
örtkryddor
peppar
 
Mixa silkestofu, kikärtsmjöl och sojamjölk tillsammans. Mosa den hårda tofun med en gaffel och blanda i för hand. Tillsätt kikärtorna, kala namak, gurkmeja, örtkryddor och pepapr. Hacka löken. Skär broccolin i mindre "träd". Riv grönkålsbladen i mindre bitar. Värm på en platta med kokosolja. Häll över tofuröran och lägg på broccoliträden, grönkålsbladen och löken och riv citronzest ovanpå. Låt stekas på ungefär 10-12 minuter. Rugga med en träkniv lite då och då så att det inte bränns i stekpannans botten.
 
 
 
 

Rödkålshummus

 
3 dl hackad rödkål
1,5 dl kikärtor
1,5 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk rosmarin eller ett knippe färsk rosmarin
1 nypa flingsalt
peppar
rosépeppar
1/2 citron
 
Koka rödkålen ca 10 minuter, Mixa tillsammans med vitlöken och kikärtorna. Blanda ner rosmarin, salt, peppar och olivolja. Pressa i lite citron. Bred över en brödskiva och toppa med rödkålsrosor. (Koka då rödkålsblad så att det blir mjuka. Skär dem i smala remsor och rulla ihop. Tryck ner i hummusen.)
 
 
 

Kommentera här: