Sotade Semlor med Hallon-Chiasylt och blåbärsgrädde

 

Nu är det semmeltider och det bakas olika varianter av semlor hejvilt! Vi är inte så förtjusta i den traditionella semlan men vi tycker att det är en rolig bakelse som man kan göra om så enkelt. Det är ju bara att fylla den med vad man själv tycker om!

För vår del blev bullarna svarta eftersom vi använde oss av "activated coconut charcoal" som vi köpte i Australien när vi var där i höstas. Det är helt enkelt kål från kokosnöten. Det har renande egenskaper för kroppen och kan användas om man är dålig i magen till exemel. Vi tycker att det ger en cool effekt till bullarna och köpte det egentligen bara för att kunna ge svart färg till olika livsmedel haha! 
 
Minisemlor med en fyllning av hallon, rå lakritspulver och chiasylt och blåbärsgrädde. SuperB om man får säga så.
 
 
 Bullar
6 små semlor eller ca 2-3 stora.
 
1,5 dl kikärtsmjöl
1 dl kokosmjöl
3/4 dl sojamjöl
1 msk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
1/3 dl kokossocker
1/1-1 msk charcoal pulver (går givetvis att utesluta, kanske du har något annat pulver som ger en cool färg??)
1 tsk stötta kardemummakärnor
3-3,5 dl hett vatten

Blanda alla torra ingrediensrer i en bunke, tillsätt vattnet och rör snabbt ihop.. Rulla med lätt hand (så de inte blir kompakta) till bullar och lägg på en plåt. Ställ in i ugnen på 175 grader i ca 13-14 minuter. Låt svalna.
 
Blåbärsgrädde
 
1 dl kokosgrädde (eller det feta i en kokosmjölksburk)
1/2-1 dl blåbär 
eventuellt någon mjölk att späda ut med
  
Mosa blåbär och rör ihop med kokosgrädden så att den blir lila och fin.

Hallon-Chiasylt

1 dl hallon
2 msk chiafrön
1/2 msk agavesirap
1/2 msk rå-lakritspulver
1,5 msk vatten  
 
 
Blanda hallon, chiafrön, agavesirap, lakritspulver och vatten i en liten kastrull och koka upp och rör om, (altenativt mosa hallonen och blanda ihop allting kallt, funkar lika bra) . Chiafrönen mjuknar och binder samman ingredienserna till en sylt.
 
Skär av små lock av semlorna och gröp ur försiktigt. Fyll dem med en sked sylt. Spritsla på grädden. Lägg på locken igen och pudra över med kokosmjöl.
 
Varsågoda!

 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: