19e luckan Tre sorters rullar - Three variations of rolls

Tre sorters dammsugare (också kallad punchrulle)

Ofta tänker vi lite på gubbfika när vi ser dammsugare, elller punchrullar om man så vill. De ligger där på fatet ihop med ett par torra mandelkubb. Därför ville vi fräscha upp denna klassiker, vi behåller den klassiska smaken med arraks för den är ändå ganska god. De andra två smakerna fick bli pepparkaka och clementin. Och som vanligt hos oss: LITE MER FÄRG!

Often when we think about vacuum cleaners, (swedish classic) or punch rolls it signifies boring old FIKA. They lay on a plate togehter with some dry cookies. Therefor we wanted to freshen it up, though we keep the traditional one with arrack aroma too, because it is actually really tasty. The other two flavours are ginger cookie and clementine. And as always in our kitchen: SOME MORE COLOURS!

 
 

Klassiska

Fyllning:

10-15 dadlar

1/2 dl kakao

2 msk kaffe

1-2 tsk arraksarom

2 dl kokt tricolore quinoa

1/2 dl havregryn

2 dl kokos

Mixa alltsammans i matberedare. Smaka av och tillsätt eventuellt av något du själv vill ha extra smak eller bättre konsistens av.

Pepparkakssmak

10-15 dadlar

2,5 dl kokt tricolore quinoa

2 dl kokos

½ dl rostade hasselnötter

1 msk kanel

2-3 tsk kardemumma

2 tsk nejlika

2-3 tsk ingefära

Mixa alltsammans i matberedare. Smaka av och tillsätt eventuellt av något du själv vill ha extra smak eller bättre konsistens av.

Clementinsmak

10-15 dadlar

2 dl kokt tricolore quinoa

2 dl kokos

1 dl rostade hasselnötter

1/2 tsk malda pomeransskal

Juice och zest från en clementin + lite citronjuice

½ dl korinter

Två bitar mörk choklad

En näve till rostade hasselnötter

Mixa dadlar, quinoa, kokos, hasselötter och juice och zest från clementinen i en matberedare. Smaka av och tillsätt eventuellt av något du själv vill ha extra smak eller bättre konsistens av. Hacka korinter, mörk choklad och en näve rostade hasselnötter. Blanda i resten av degen.

Marsipan:

(För en av smakerna, inte för alla)

3 dl mandelmjöl

3-4 msk agavesirap

Om grön: en näve spenat

Om rosa: lite rödbestjuice of addera lite mer mjöl

Om gul: ca 0.25 gram saffran

Mixa i matberedare. Kavla ut mellan bakplåtspapper. Vi hade klassisk smak med grön marsipan, pepparkakssmak med rosa marsipan, och clementin med gul marsipan. Rulla dadel-degen mellan händerna till smala ”korvar” och lägg på kanten av marsipanen. Rulla försiktigt runt ett varv och skär av med en kniv. Tryck till längs med kanterna och skär i lagom stora bitar. Doppa i smält choklad på kanterna. Låt stelna och doppa en – tre gånger på båda sidorna när chokladen stelnat. Stelnar snabbare i kylskåp eller ute om det är kallt.

 
 
 
 
 
 

Doppning:

90% Mörk choklad

Eller

En bit kakaosmör

Björksocker

Kakao

Känn dig fram i mängder och smaka av så som du vill att det ska smaka.

 

 
 

 

Vacuum cleaner with three flavours (normally punch rolls)

 

Classic

Filling

10-15 dates

½ dl cacao

1-2 tsp arracks flavour

2 tbsp coffee

2 dl cooked tricolore quinoa

½ dl oats

2 dl shredded coconut

Mix everything together in a food processor. Taste and add possibly some more of any of the ingredients for more flavour or better consistency.

Ginger cookie flavour

Filling

10-15 dates

2,5 dl cooked tricolore quinoa

2 dl shredded coconut

½  dl roasted hazelnuts

1,5 tbsp cinnamon

2-3 tsp cardamom

2 tsp clove

2-3 tsp ginger

Mix everything together in a food processor. Taste and add possibly some more of any of the ingredients for more flavour or better consistency.

Clementine

10-15 dates

2,5 dl cooked tricolore quinoa

2 dl shredded coconut

½ dl roasted hazelnuts

Juice and zest from 1 clementine + some lemon juice

1/2 tsp ground bitter orange peel

½ dl Corinths

2 pieces of dark chocolate

A handful hazelnuts

Mix dates, quinoa, coconut, the half dl hazelnuts and juice and zest together in a food processor. Taste and add possibly some more of any of the ingredients for more flavour or better consistency. Chop corinths, dark chocolate and a handful roasted hazelnuts and add to the dough.

Marzipan

(for one of the date- flavours, not for all of them)

3 dl almond flour

3-4 tbsp agave syrup

If green: some baby spinach

If pink: some beetroot juice (then add some almond flour too)

If yellow: some saffron

Mix in a food processor. Tuck between a baking paper. We had classic flavour to green marzipan, ginger cookie flavour to pink marzipan and clementine to yellow marzipan. Roll the date-mix in your hands into a “sausage” and put it on the marzipan. Roll a turn and cut it of with a knife. Press it together so it holds and cut into enough big pieces. Dip in melt chocolate 2-3 times  on both sides (let the chocolate get solid before you dip it again). Best is to cool in the fridge or outside if it is cold.

Dipping

90% dark chocolate

Or

Cacao butter

Any kind of sweetener

Cacao

Blend together in a sauce pot the amount you like. 

 

 

Kommentera här: