24e Luckan - Hjortronmousse-kaka - Cloudberry Mousse Cake

GOD JUL!!! MERRY CHRISTMAS!!!

 

Mousse-kaka med Hjortron, Clementin, Saffran och röda linser

Ja i denna skapelse gömmer det sig en massa spännande nyttigheter! Och ingen kommer att känna smaken av varken linser eller tofu. Denna mousse är också gjord med Agar-agar är som ett veganskt gelatin och utvinns ur alger! Vi kan ju inte vara utan saffran i december så även denna har fått smak av den fantastiska kryddan! Tillsammans med hjortron och clementin och en botten på russin och hasselnötter är detta en ultimat julkaka.

In this creation there are many hidden, healthy ingredients, like red lentils and tofu! But don’t worry, no one will have a clue! With Cloudberries, Saffron (No we can’t live without Saffron during December!) and Clementine and Raisins and Hazelnuts as the crust, this is The Ultimate Christmas Cake. The mousse is also made with Agar agar which is a vegan option for gelatine and made of algae! 

 


Mini-form (12 cm i diameter)

Botten:
1/2 dl ekologiska russin + eventuellt en skvätt glögg
½-1 dl hasselnötter

Lägg russinen i blöt i lite glögg några timmar (går även att skippa detta). Mixa sedan med hasselnötterna och tryck ut i bottnen på formen. Ställ kallt.

Mousse:
1 dl hjortron
1 clementin
1 msk citronjuice
3 msk agavesirap (smaka av, tillsätt eventuellt mer)
½  dl kokta röda linser
½ dl silkestofu
0,25 g saffran
2 ½  msk agar agar
3 msk växtbaserad mjölk (eventuellt mer, beroende på hur mycket vätska clementinen och hjortronen avgett)

Mixa allt utom agar agar i en kraftfull mixer. Smaka av. Det ska vara en krämig konsistens, men inte för tjock heller. Häll väskan i en kastrull och tillsätt agar agar. Koka upp, rör om och låt sjuda i ca 10 minuter. Rör om då och då. Häll sedan vätskan i formen (med löstagbara kanter) och ställ i kylen och låt stelna. (minst 3 timmar) Smält mörk choklad och ringla på och låt stelna innan servering!

 



Mousse Cake With Cloudberries, Clementine, Saffron and Red lentils




Mini form (12 cm in diameter)

Crust:
½ dl organic raisins + some Glüwine (optional)
½ -1 dl hazelnuts

Soak the raisins in some Glüwine for a couple of hours (this is optional, you can skip this step). Then mix them with the hazelnuts and press out in the bottom of the form (with removeable sides) and put in the fridge.

Mousse:
1 dl cloudberries
1 clementine
1 tbsp lemon juice
3 msk agave syrup (taste it!)
½  dl cooked red lentils
½ dl silken tofu
0,25 g saffron
2 ½  tbsp agar agar
3 tbsp plantbased milk (maybe more, depending on how much liquid the cloudberries and the clementine gave..)

Mix everything except the agar agar in a high speed blender until completely smooth. Taste. It should be a creamy consistency, but not t0o thick either..
Pour the liquid in a pot and add the agar agar. Bring to the boil and stir, lower the heat and let simmer for about 10 minutes. Stir occasionally. Then pour the mixture in the form and put in the fridge and let set for at least 3 hours. Melt dark chocolate on make some nice pattern on top. Let set before serving!

Kommentera här: