10e luckan Vegansk SaffransSushi - Vegan Saffron Sushi

 

Svart ris-Sushi med Saffranstofu, Rökiga morötter och Apelsin/Jordnötssås

(English below)


December betyder Saffran för oss! Men vi blir alla lite less på all den klassiska julmaten. Så då är det perfekt att överraska med denna, fortfarande juliga, nya Sushirätten! De rökiga morötterna är väldigt viktiga, så om du inte kan hitta Liquid smoke... HITTA DET ÄNDÅ! Med Saffranstofun och den söt-syrliga apelsinsåsen kommer du att vara lycklig heeela dagen.

Apelsin/Jordnötssås:
1 apelsin
zest från ½ apelsin
1 tsk tamari soja
1 tsk miso
en nypa chiliflakes

Blanda ihop och smaka av. 

Rökig marinad till morötter:
1 ½ msk olivoila
1 tsk tamari soja
½ tsk Liquid smoke
1 tsk agave sirap
2 msk citron juice
1 tsk white vinegar
salt

Blanda alla ingredienser och marinera de tunna morotsstavarna i minst 1 timme. 

SaffransTofu:
1 block hård Tofu
½ dl kokosmjölk
0,5 g saffran
citronjuice
salt + peppea + kokosolja

Skär tofun i tunna stavar och fräs ihop i en panna med kokosolja, kokosmjölk och saffran. När all kokosmjölk kokat in, pressa över lite citronsaft, salta och peppra. 

Andra ingredienser:

2 morötter
10 cm purjolök
1/2 rödkålshuvud
Nori-ark
10 dl kokat, svart ris
risvinäger
Grönkålsblad

Skär alla grönsaker i tunna strimlor. Marinera morötterna. Stek tofun. Blanda lite risvinäger i riser. Fyll sedan dina noriark! Börja med att göra en matta av riset, lägg sedan grönsaker och tofu i mitten och rulla försiktigt ihop till en rulle. Skär upp, dippa i såsen och njut! 

 

 
 






Black Rice Sushi with Saffron Tofu, Smoky Carrots and Orange/Peanut sauce

December is all about Saffron for us! But we all get a bit fed up with all the other classic Christmas food. So it's perfect to surprise with a, still Christmasy, new Sushi dish! The smoky carrots is so important, so if you can't get your hands on Liquid smoke... GET IT ANYWAY! With the saffron tofu annd sweet n sour orange dip sauce you will be happy the whole day.


Orange Peanut Sauce:
1 orange (juice)

zest from ½ orange
2 tbsp peanut butter (unsweetened)
1 tsp tamari soy
1 tsp miso
a pinch of chiliflakes

Blend everything together, taste.

Marinade for carrots:
1 ½ tbsp olive oil
1 tsp tamari soy
½ tsp Liquid smoke
1 tsp agave syrup
2 tbsp lemon juice
1 tsp white vinegar
salt

Combine all ingredients and let the carrots (cut in thin strips) marinate for at least 1 hour.

Saffron Tofu:
1 block of hard Tofu
½ dl coconut milk
0,5 g saffron
lemon juice
salt + pepper + coconut oil

Cut the tofu in strips and fry in a pan with coconut oil, coconut milk and saffron. When all the milk is gone, pour some lemon juice over, taste with salt and pepper.

Other ingredients:

2 carrots
10 cm leek
½ purple cabbage
Nori sheets
10 dl cooked black rice
kale
rice vinegar

Cut all veggies in thin strips. Marinate the carrots, pour some rice vinegar in the rice. Then start to fill your nori sheets! Start with the rice, then fill the middle of the sheet with veggies and tofu. Roll. Cut, dips in the sauce and ENJOY!

 

 

 
 

 

Kommentera här: