Quinoaglass med rabarber, jordgubbar och choklad

 

Ja du läste rätt! Quinoaglass! DET om något är ju en NICECREAM, Bananglass i all ära, men det är ju kul med nå nytt, eller hur? I våra tidigare glassar använde vi oss av cashewnötter (som ger en väldigt bra konsistens), men det finns ju nötallergiker och de ska ju självklart också kunna få äta näringsrik, god och hälsosam glass! 
 
Quinoa har vi gjort "yoghurt" på förut, och redan då pratade vi om att det skulle passa perfekt som glass eftersom det smakar i prinicp glassmet! Så nu tog vi alltså tag i saken och skapade dessa härligheter! De går naturligtvis att göra i vilken smakkombination en vill själv, men i vår trädgård växer rabarbern så det knakar och affärerna säljer jordgubbar billigt, så det var ju som givet!
 
Vi har använt oss av formar i silikon vilket är väldigt smidigt, men det borde ju gå att använda någon annan typ av form också, det är bara att prova!

 
Recept:
 
Glass
1 1/2-2 dl Jordgubbs/rabarberpuré
(Mixa färska jordgubbar med antingen färsk eller ugnsbakad rabarber, välj själv och agave/lönnsirap)
+ lite extra till rippel
 
2 dl okokt quinoa (blötlagd i minst 8 timmar)
2 dl kokosgrädde (vi tog det tjocka,feta ur kokosmjölksburken, kan behövas 2) 
1/2 banan (kan uteslutas, men vi hade det i våra glassar)
ev lite vtska (vatten eller växtmjölk)
1 dl lönnsirap/agavesirap eller 7 dadlar 
en skvätt citronsaft
1 tsk vaniljpulver

Chokladöverdrag

1/2 dl kokosolja
1/2 dl kakaosmör (eller kokosolja, men blir godast med kakaosmör)
1 dl kakao
1 dl lönnsirap/agavesirap
ev. vaniljpulver/kanel/lakritspulver

Lägg quinoan i blöt över natten, skölj noga av den i hett vatten sedan. Mixa slätt med resten av ingredienserna (vi använde en höghastighesmixer). Smaka av. Häll i formar, ringla i lite extra jordgubbs/rabarrberpuré, stick ner några skivade jordgubbar och eventuellt lite hackade nötter eller kakaonibs för extra crunch, och frys in i några timmar. 

Smält ingredienserna till chokladen öve ett vattenbad. Ringla sedan på chokladen på de frysta glassarna (eller doppa om du vill ha dem heltäckta). Chokladen fryser ganska direkt så du kan äta på en gång, eller frysa in och äta senare. Glassen blir också lite mjukare och godast om den varit framme ett tag. Fast passa så att den inte smälter totalt! :)
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: