Päronbröd med bovetemjöl och hasselnötter


Vi ville göra ett saftigt, vackert bröd, lite åt det sötare hållet, men ändå inte så att det är som en kaka, utan en blanding av en kaka och ett bröd. Första tanken var at göra ett bananbröd. Meeen, då ska man helst ha riktigt mogna bananer, vilket vi såklart inte hade hemma. Däremot hade vi en massa päron, så då blev det ganska enkelt ändå! 
 
De är både mixade päron i "smeten" och hela päron vilket blev riktigt snyggt! Brödet blir ganska kompakt och saftigt som sagt, precis som vi ville ha det, men vår pappa sa att "det var inte färdiggräddat", så han hade uppenberligen inte förstått hur vi tyckte det skulle vara. Men smaken är som baken!
 
Vi hade ockå en skvätt morotsjuice i eftersom det fanns i kylen, men det är inte nödvändigt om man inte har det hemma. 
 
Vi publicerade en bild på Facebook på det här brödet, och då var det några som sa att brödet var rosa och att de trodde att de gula päronen var rödlök!? Vettetusan hur det kunde komma sig, kanske det blir olika färgskalor på olika skärmar? Brödet är i allafall i våra ögon brunt, och resultatet blir det också, så att ni nite förväntar er ett rosa bröd! ;)
 
Recept:

4 dl bovetemjöl
1 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
2 msk kokosmjöl
1 dl hackade hasselnötter
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 msk kokossocker
6 dl kokhett vatten + 2 msk kokosolja + 1 msk äppelcidervinäger
2 päron + 4 päron (2 mixade, 3 hela,1 som dekoration)
1/2 riven rotselleri
3 tsk blandade hela brödkryddor (fänkål, anis, kummin)
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
 
Smörj ett bakplåtspapper med kokosolja och klä in en avlång brödform. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. skala 5 av päronen, mixa 2 av dem med den rivna rotsellerin, sätll de andra på en rad i brödformen. (Vi hällde även i lite morotsjuice i päronmixen, men det är inte nödvändigt om man inte har det hemma). Smält kokosoljan i det kokheta vattnet. Banda sedan samman alla ingredienser och häll i formen. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 1 timme. (sänk eventuellt värmen efter ett tag om brödet får alldeles för mycket färg. Lämna inne på eftervärme. 
 
 

Kommentera här: