Tameia med blomkålstabboleh och tahini
Tameia är samma sak som falafel, men i Egypten säger de Tameia, (Tamiya) och där gör man dem oftast på bondbönor, "fava beans". Vi köpte våra i Bahrain där vår kusin bor, har faktiskt inte sett att man kan köpa dem här hemma, men det finns säkert i välsorterade större butiker eller orientaliska butiker. Annars går det utmärkt med kikärtor.
Tameia
500 gram torkade bondbönor eller kikärtor
3 vitlöksklyftor
1 lök
1 stor näve färsk persilja
1 stor näve färsk koriander
1-2 tsk spiskummin
1-2 tsk malen koriander
1 nypa chiliflakes
1 krm cayennepeppar
1/2 tsk gurkmeja (valfritt)
1 msk olivolja
salt och peppar
rikligt med olja till stekning
Lägg bondbönorna i en bunke med vatten i minst tolv timmar. Mixa dem i en matberedare eller mal bönorna i en kvarn. Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn i panna. Blanda samman med bönmassan och tillsätt övriga ingredienser. Forma sedan till tameia till små biffar eller bollar. Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och lägg försiktigt i tameian, det kan skvätta en del i början. Låt de få en fin stekyta innan du vänder dem efter några minuter. De ska i princip friteras. Kan efterstekas i ugnen.
Som tillbehör passar blomkålstabbolen här nedan perfekt!
Blomkålstabboleh
1 blomkålshuvud
1 rödlök
200 gram bladspenat
ett stort knippe persilja eller andra örter
en halv citron
salt och peppar
Riv eller mixa blomkålen. Skala och hacka löken, samt spenaten och örterna. Rör i hop allt ihop och pressa över en halv citron och salta och peppra.
Servera tillsammans med tameian, sallad och grönsaker, kanske något gott bröd och ringla över tahini!