Exotisk moussetårta

Den här moussetårtan kan man variera i smak nästan hur mycket som helst, det enda som behövs är en puré av frukt, bär eller varför inte någon grönsak eller rotsak? Sötpotatis eller rödbetor skulle säkert bli en hit, särskilt med deras vackra färger!

Hur som helst, den här blev åt det tropiska hållet, med en blandning av exotiska frukter och även havtorn! Men det speciella med den här moussetårtan är den fantastiska algen agar-agar. Det är alltså som vegansk gelatin! Vi använder det bland annat för att göra pannacotta, gelé och vegansk ost! Både pannacotta och ostrecept kan ni hitta i tidigare inlägg.

Vi mixar frukten till en puré och även cashewnötterna/solrosfröna i en höghastigetsmixer vilket gör det väldigt krämigt. Vi vet inte hur resultatet blir i en mindre kraftfull mixer, men lite tuggmotstånd kan ju också bara vara gott!

  Bottnen består av färska dadlar som vi mixat med stavmixer med valnötter, solrosfrön och kakao, oerhört gott. (det går även att göra chokladbollar av).

Recept:

Botten:

6 färska medjool dadlar

2-3 dl valnötter och solrosfrön

2 msk kakao

Puré:

½-1 mogen mango

1 mogen banan

1/3 ananas

2 passionsfrukter

1 apelsin

5 physalis

1 dl havtorn

¼ citron

 

400 ml kokosmjölk

2 dl cashewnötter eller solrosfrön (blötlagda i några timmar)

3 msk agar agar

1 msk agavesirap

 

Mixa ihop ingredienserna till bottnen och tryck ut i en rund form med löstagbara kanter. Ställ kallt.

Mixa sedan ihop alla frukter till purén och smaka av, vi hade även i ingefära och gurkmeja för lite extra sting.

Mixa cashewnötterna eller solrofröna till en krämig massa och häll i en kastrull tillsammans med kokosmjölken, sirapen och agar-agar. Koka upp och låt sjuda  i 5-10 minuter, rör om då och då.

Häll sedan i vätskan i mixern tillsammans med purén och  mixa snabbt ihop (eftersom agar agaren börjar stelna. Häll upp i formen. Nu kan du göra fina mönster med kokosmjölk som du färgsatt med exempelvis rödbeta, hallon, blåbär, acai eller spirulina. Droppa små droppar och dra sedan en tändsticka eller tandpetare igenom och gör hjärtan eller andra mönster! Låt sedan tårtan stå kallt några timmar, servera när den svalnat och stelnat.

 
 
 
 
 
 
1 Cecilia:

skriven

Så galet vacker tårta.

Svar: Tack så mycket!
elkotts.blogg.se

Kommentera här: