Rå vaniljglass med apelsin -och mandelkola och chokladöverdrag

 
Att det är så enkelt att göra vegansk, rå, vitt raffinerat sockerfri, hälsosam och GOD glass! Inte nog med det så är det väldigt roligt att göra dessa glassar. Man kan variera dem en massa också, vi valde att ha apelsin och mandel tillsammans med kolan vilket blev perfekt fräschör till den annars ganska mäktiga glassen. Nästa gång gör vi jordgubbsrippel i, eller kiwibitar (för det var jättegott till), sedan blev vi väldigt sugna på att göra en variant på "Solero-glassen", Då tänkte vi att man kan ha samma vaniljglass-bas, mango/ananas/passionsfrukts-rippel i och samma överdrag. ALLTSÅÅ! VAD GOTT! 
 
Men nu över till den här fantastiskt goda glassen, som vi blev inspirerade av i tidningen "Vegourmet" där Erika Frost delade med sig av ett recept på Magnum-glassar.
 
Vi använde Silikonformar till glassarna vilket var superbra och lätthanterat, dock fanns det inga silikonformar som var till för glassar när vi letade runt på stan, så vi köpte formar som egentligen var till för bröd på Cervera, men det gick ju hur bra som helst ändå! 
 

Rå vaniljglass med apelsin-och mandelkola och

chokladöverdrag

6 glassar
 
Recept:
Glass:
2 dl cashewnötter (blötlagda i några timmar)
2 dl kokosgrädde (eller det feta översta i en kokosmjölkburk, det använde vi)
1/2 dl vatten
2/3 dl agave eller lönnsirap
vaniljpulver
3 msk kakaonibs
 
Häll bort blötläggningsvattnet och skölj nötterna. Mixa alla ingredienser utom kakaonibsen till en slät och fin smet. Gör eventuellt iordning någon annan smaksättning så som mixade jordgubbar, apelsin eller choklad som du kan ha som rippel i. Fördela glassen i formarna, ha eventuellt i en pinne om du har sådana formar (det hade inte vi). Frys i tre timmar.
 
Kola: (vi gjorde egentlugen dubbla receptet men det blev alldeles för mycket så vi har halverat det här)
1 msk kokosolja
4 medjooldadlar 
1/2 msk lönnsirap
vaniljpulver
apelsinzest och saft från apelsin
3- 4 msk hackade mandlar
en nypa havsalt
 
Smält oljan över ett vattenbad. Mixa olja, dadlar, sirap, vanilj, salt och apelsinzest och saft tills det är slätt. Blanda i mandelhacket.
 
Chokladöverdrag:
1/2 dl kokosolja 
1/2 dl kakaosmör 
1/2 dl lönnsirap
4 msk raw kakao

Smält kokosoljan och kakaosmöret över vattenbad och blanda tillsammans med lönnsirap och raw kakao till en slät konsistens.
 
Ta ut glassarna, ta ut den ur sina formar och doppa i chokladen. Lägg dem på en bricka eller tallrik med bakplåtspapper och frys dem igen i 10 minuter. Ta ut glassarna, på med karamell på ena sidan, och frys in igen i 10 minuter. Doppa dem en sista gång och frys tills de har stelnat. 
 
Servera med bär och frukt! Eftersom glassarna är ganska mäktiga skar vi två av dem i bitar, perfekta efter maten när sötsuget kommer och man bara vill ha något litet till kaffet!
 
 
 
 
 
 
 
 
1 Cecilia:

skriven

Gu' känner hur jag sitter här och dregglar för mig själv, haha. Ser supergott ut, å så perfekt nu när det börjar bli varmt

Svar: Haha, härligt! ;) Tack, ja de är verkligen goda!
elkotts.blogg.se

Kommentera här: