Glutenfri, proteinrik, söt och kryddig limpa
Experimenterade lite här hemma, har precis köpt en fibersirap som är gjord av en växtfiber som heter isomalto-oligosackarid (IMO). Den är inte lika söt som vanlig sirap men kan användas till bakning och matlagning. Innehåller endast 5% socker och huvudbeståndsdelen är prebiotisk fiber 70%.
Har man inte den här sirapen kan man ta vilken sirap eller sötning som helst (eller strunta i det, men då blir brödet såklart inte så sött som jag ville i det här fallet)
Har man inte den här sirapen kan man ta vilken sirap eller sötning som helst (eller strunta i det, men då blir brödet såklart inte så sött som jag ville i det här fallet)
1 Limpa
250 g kesella lätt
2 dl äggvitor (ca 6 st)
1 1/2 dl hel bovete (blötlagd över natten)
3/4 dl fibersirap
1 dl mandelmjöl
1-1 1/2 dl sojamjöl
1 dl solrosfrön
1 dl hackade nötter (mandel, cashew, valnöt, hasselnöt)
1 dl hackade torkade aprikoser
1 dl krossade linfrön
2 dl äggvitor (ca 6 st)
1 1/2 dl hel bovete (blötlagd över natten)
3/4 dl fibersirap
1 dl mandelmjöl
1-1 1/2 dl sojamjöl
1 dl solrosfrön
1 dl hackade nötter (mandel, cashew, valnöt, hasselnöt)
1 dl hackade torkade aprikoser
1 dl krossade linfrön
1 rågad tsk bakpulver
1 1/2 msk carob (eller kakao, inte riktigt samma smak, men det funkar)
1-2 tsk kanel
2 tsk malda brödkryddor
1 msk äppelcidervinäger (kan uteslutas)
1 dl hett vatten
1-2 tsk kanel
2 tsk malda brödkryddor
1 msk äppelcidervinäger (kan uteslutas)
1 dl hett vatten
Lägg bovete i blöt över natten, skölj noga. Klä en bakform med smörpapper eller bakplåtspapper. Vispa äggvitor, sirap och kesella till en slät smet. Blanda alla torra ingredienser och häll i smeten. I med vinäger och vatten. Häll smeten i formen och grädda i ugnen på 175-200 grader ca 40 minuter, sänk värmen lite om den börjar få för mycket färg. Ta sedan ut limpan ur formen och låt "torka upp" på eftervärme någon timme.