Glutenfri, proteinrik, söt och kryddig limpa

Experimenterade lite här hemma, har precis köpt en fibersirap som är gjord av en växtfiber som heter isomalto-oligosackarid (IMO). Den är inte lika söt som vanlig sirap men kan användas till bakning och matlagning. Innehåller endast 5% socker och huvudbeståndsdelen är prebiotisk fiber 70%. 

Har man inte den här sirapen kan man ta vilken sirap eller sötning som helst (eller strunta i det, men då blir brödet såklart inte så sött som jag ville i det här fallet)

 

1 Limpa

250 g kesella lätt
2 dl äggvitor (ca 6 st)
1 1/2 dl hel bovete (blötlagd över natten)
3/4 dl fibersirap
1 dl mandelmjöl
1-1 1/2 dl sojamjöl
1 dl solrosfrön
1 dl hackade nötter (mandel, cashew, valnöt, hasselnöt)
1 dl hackade torkade aprikoser
1 dl krossade linfrön
1 rågad tsk bakpulver
1 1/2 msk carob (eller kakao, inte riktigt samma smak, men det funkar)
1-2 tsk kanel
2 tsk malda brödkryddor
1 msk äppelcidervinäger (kan uteslutas)
1 dl hett vatten
 
Lägg bovete i blöt över natten, skölj noga. Klä en bakform med smörpapper eller bakplåtspapper. Vispa äggvitor, sirap och kesella till en slät smet. Blanda alla torra ingredienser och häll i smeten. I med vinäger och vatten. Häll smeten i formen och grädda i ugnen på 175-200 grader ca 40 minuter, sänk värmen lite om den börjar få för mycket färg. Ta sedan ut limpan ur formen och låt "torka upp" på eftervärme någon timme. 

Kommentera här: