Fina fisken
Torskrygg, avocado-basilikasås, rödbetskräm,
pepparrotsfluff, palsternacks och svartkålschips
Avocado-basilikasås:
3 mogna avocados
en näve färsk basilika
en näve färsk bladspenat
1/2 dl sojamjölk (eller annan mjölk, eller bara vatten)
ca 1/2-1 dl vatten
ca 1-2 msk äppelcidervinäger
1/2 pressad citron
flingsalt och peppar
en skvätt olivolja
3 mogna avocados
en näve färsk basilika
en näve färsk bladspenat
1/2 dl sojamjölk (eller annan mjölk, eller bara vatten)
ca 1/2-1 dl vatten
ca 1-2 msk äppelcidervinäger
1/2 pressad citron
flingsalt och peppar
en skvätt olivolja
Mixa först avocadon med en stavmixer till en slät kräm. Ta bort en tredjedel och lägg i en skål och spara till rödbetskrämen. Lägg i basilikabladen och spenaten och mixa, tillsätt resten av ingredienserna (lite vätska i taget) och mixa till en lagom konsistens. Vi ville ha den ganska "såsig", men vill man ha den tjockare så har man helt enkelt inte i lika mycket vätska. Smaka av och tillsätt eventuellt mer vinäger, citron salt eller peppar.
Bred ut såsen som en liten sjö på 4 fina tallrikar. droppa på lite olivolja.
Bred ut såsen som en liten sjö på 4 fina tallrikar. droppa på lite olivolja.
Rödbetskräm:
1/3 av avocadomixen
2-3 matskedar rödbetsjuice (eller en stor kokt rödbeta)
1 tsk agavesirap eller honung
några skvättar lime eller citron
lite salt och peppar
1/3 av avocadomixen
2-3 matskedar rödbetsjuice (eller en stor kokt rödbeta)
1 tsk agavesirap eller honung
några skvättar lime eller citron
lite salt och peppar
Rör eller mixa ihop och smaka av, det ska smaka lite sött och mycket rödbeta. (Och ha fin färg!)
Pepparrotsfluff
2 äggvitor
2-3 tsk riven pepparrot
2-3 tsk riven pepparrot
Vispa äggvitorna till ett skum och blanda i pepparroten.
Chips
1 palsternacka
Svartkål eller grönkål
Olivolja
flingsalt
Skala palsternackan och använd sedan potatisskalaren till att göra tunna chips. Lägg chipsen och svartkålen eller grönkålen på en plåt med bakplåtspapper. Ringla på olivolja och strö på salt och in i ugnen på 175 grader ca 10-15 minuter. Passa noga då de lätt bränns. Men ha is i magen, de ska vara lite brunaktiga och riktigt krispiga!
Svartkål eller grönkål
Olivolja
flingsalt
Skala palsternackan och använd sedan potatisskalaren till att göra tunna chips. Lägg chipsen och svartkålen eller grönkålen på en plåt med bakplåtspapper. Ringla på olivolja och strö på salt och in i ugnen på 175 grader ca 10-15 minuter. Passa noga då de lätt bränns. Men ha is i magen, de ska vara lite brunaktiga och riktigt krispiga!
Sparris
Skär bort nedre delen av sparrisen och koka i vatten i några minuter tills de mjuknat. Häll bort vattnet och lägg eventuellt i en smörklick.
Skär bort nedre delen av sparrisen och koka i vatten i några minuter tills de mjuknat. Häll bort vattnet och lägg eventuellt i en smörklick.
Torsken
4 torskryggar
flingsalt och peppar
flingsalt och peppar
Lägg den färska eller tinade torsken i en ugnsform, peppra och salta. In i ugnen i 5-10 minuter på 200 grader, eller tills torsken har vitnat och skivar sig.
Lägg torskryggarna på en varsin tallrik med avocadosåsen, på med sparris, en klick rödbetskräm, en klick pepparrotsfluff, några chips och lite skivade rädisor. (Och gärna mer sallad och grönsaker vid sidan om!)
Hacka några mandlar och strössla på. Smaklig måltid!
Hacka några mandlar och strössla på. Smaklig måltid!