Fina fisken

 

Torskrygg, avocado-basilikasås, rödbetskräm,

pepparrotsfluff, palsternacks och svartkålschips

Avocado-basilikasås:

3 mogna avocados
en näve färsk basilika
en näve färsk bladspenat
1/2 dl sojamjölk (eller annan mjölk, eller bara vatten)
ca 1/2-1 dl vatten 
ca 1-2 msk äppelcidervinäger
1/2 pressad citron
flingsalt och peppar 
en skvätt olivolja

Mixa först avocadon med en stavmixer till en slät kräm. Ta bort en tredjedel och lägg i en skål och spara till rödbetskrämen. Lägg i basilikabladen och spenaten och mixa, tillsätt resten av ingredienserna (lite vätska i taget) och mixa till en lagom konsistens. Vi ville ha den ganska "såsig", men vill man ha den tjockare så har man helt enkelt inte i lika mycket vätska. Smaka av och tillsätt eventuellt mer vinäger, citron salt eller peppar.
Bred ut såsen som en liten sjö på 4 fina tallrikar. droppa på lite olivolja.
 
Rödbetskräm:


1/3 av avocadomixen
2-3 matskedar rödbetsjuice (eller en stor kokt rödbeta)
1 tsk agavesirap eller honung
några skvättar lime eller citron
lite salt och peppar

Rör eller mixa ihop och smaka av, det ska smaka lite sött och mycket rödbeta. (Och ha fin färg!)
 
Pepparrotsfluff

2 äggvitor
2-3 tsk riven pepparrot

Vispa äggvitorna till ett skum och blanda i pepparroten. 

Chips

1 palsternacka
Svartkål eller grönkål
Olivolja
flingsalt

Skala palsternackan och använd sedan potatisskalaren till att göra tunna chips. Lägg chipsen och svartkålen eller grönkålen på en plåt med bakplåtspapper. Ringla på olivolja och strö på salt och in i ugnen på 175 grader ca 10-15 minuter. Passa noga då de lätt bränns. Men ha is i magen, de ska vara lite brunaktiga och riktigt krispiga!


Sparris

Skär bort nedre delen av sparrisen och koka i vatten i några minuter tills de mjuknat. Häll bort vattnet och lägg eventuellt i en smörklick.

Torsken
 
4 torskryggar
flingsalt och peppar

Lägg den färska eller tinade torsken i en ugnsform, peppra och salta. In i ugnen i 5-10 minuter på 200 grader, eller tills torsken har vitnat och skivar sig.
 
Lägg torskryggarna på en varsin tallrik med avocadosåsen, på med sparris, en klick rödbetskräm, en klick pepparrotsfluff, några chips och lite skivade rädisor. (Och gärna mer sallad och grönsaker vid sidan om!) 
Hacka några mandlar och strössla på. Smaklig måltid!

 
 
 
 

Kommentera här: