Vegetariska bollar
Kikärts och nötbollar
Basen till bollarna består av kikärtor och cashewnötter, men man kan också använda andra bönor, nötter eller frön
Som med allt annat går dessa att variera i smak, man kan till exempel ha en massa färska örter, spenat, indiska kryddor, sesamfrön, tomat osv osv
Vi valde att kydda med Curry och Vitlök denna gång, och det blev väldigt gott!
Recept:
1 burk kikärtor
2 dl cashewnötter
1/2 dl torrostade solrosfrön
1/2 dl näringsjäst (Näringsjästflingor är rika på B-vitaminer och kan användas i veganmat för att få en ostliknande smak. Näringsjästflingor kan användas i bak eller maträtter,de är ett bra substitut för den som vill prova en vegetarisk eller vegankost)
några nypor chili flakes
curry efter bahag
2 1/2 pressade vitlöksklyftor
några drag med pepparkvarnen
Mixa ihop allt till en smet, blanda eventuellt i liite vatten, olja eller en äggvita (om du inte är vegan) om den är alldeles för torr. Den behöver inte vara helt slät, det är gott med lite tuggmotsånd! Blöt händerna lite lätt, rulla till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.
2 dl cashewnötter
1/2 dl torrostade solrosfrön
1/2 dl näringsjäst (Näringsjästflingor är rika på B-vitaminer och kan användas i veganmat för att få en ostliknande smak. Näringsjästflingor kan användas i bak eller maträtter,de är ett bra substitut för den som vill prova en vegetarisk eller vegankost)
några nypor chili flakes
curry efter bahag
2 1/2 pressade vitlöksklyftor
några drag med pepparkvarnen
Mixa ihop allt till en smet, blanda eventuellt i liite vatten, olja eller en äggvita (om du inte är vegan) om den är alldeles för torr. Den behöver inte vara helt slät, det är gott med lite tuggmotsånd! Blöt händerna lite lätt, rulla till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.
Servera till Blomkålsristabbouleh, zucchinitagliatelle, (recept på dem båda finns) en massa god frukt, sallad och sommarens godaste bär (VINBÄR!)