Lila brysselkål med grönkålschips

 

Ungsbakad brysselkål och krispiga grönkålschips

med lax och sojabönshummus

Vi hittade lila brysselkål på Ica Björnen i Åre, de är lite mindre än vanlig brysselkål, men smakade likadant, så det går alleles utmärkt med vanlig hederlig GRÖN brysselkål. (Fast liiite roligare med lila.....) 

1 påse Brysselkål
4 morötter
+ ev. andra rotsaker och grönsaker 
en bunt hackad grönkål (en stor bunt, det är vääldigt gott)
olivolja
havssalt

4 laxfiléer eller en laxsida
peppar, havsalt
skal av 1 lime
smör eller olivolja
 
Skär bort bottnen på brysselkålen och skala eventuellt av det översta skalet ifall det ser lite skadat ut, dela på mitten, skala morötterna och skär i stavar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla på olivoja och strö på havssalt. In i ugnen på 200 grader tills kålen och morötterna har fått en fin färg, och är lite krispiga, ca 15-20 minuter, eller mer. 

Grönkålschipsen kan man lägga in på slutet och ringla på olivoja och salt, passa då de lätt bränns, men de ska få en del färg och bli riktigt frasiga. Mellan 5-10 minuter i 200 grader, annars kan man ha dem i 150 grader längre tid.

Lägg laxen i en form eller plåt med lite olivolja eller smör på. (Går bra utan också). peppra. Riv på limeskal och in i ugnen på 150-200 grader (beroende på hur bråttom DU har...) i 10-20 minuter. Salta fisken när den är klar och ric på lite mer limeskal och eventuellt pressa på lite saft.
 
Sojabönshummus

1 burk kokta sojabönor
1-2 vitlöksklyftor
olivolja
salt och peppar
citron eller lime

Mixa sojabönorna och pressa i vitlöksklyftan, häll i olivolja, salt, peppar och citron/limesaft efter behag och rör om. 
 
Ät allthop med en salig blandning av sallad, bladspenat, ruccola, äpple, tomat, gurka, melon.... you name it! 
OCH ICKE ATT FÖRGLÖMMA!! Något knaprigt, som rostade solrosfrön, pumpakärnor eller rostade eller naturella nötter! (Och kanske en klick kesella eller crème fraiche, smaksatt med riven ingefära, vitlök, lime...)
 
 
För annan inspiration... CHECK OUT -----> http://syskonkarlek.webblogg.se/  

Kommentera här: