Äppelmos
Äppelmust, äppelkaka, äppelpaj, äppelringar, äppelmos osv.. Ja, när det var äppeltider gjorde vi en hel del! Dock finns det ju fantastiskt goda svenska äpplen i butikerna nu också. Kör på!
Vi samlade i hop några stycken bland alla andra i trädgården i höstas, det blev många satser mos efter hand.
Äppelmos av trädgårdsäpplen
ca 10-15 äpplen
ca 3 dl vatten (beror försås på vilken konsistens man vill ha)
har du sura äpplen kan ca 10 steviadroppar tillsättas, annars är det onödigt.
3 korkar atamon
lite vodka
ett par urdiskade glasburkar
Sätt ugnen på 100 grader och lägg in burkar och lock medan du gör mosen.
Skala alla äpplena och skär i mindre bitar. Häll i en stor kastrull lite vatten i botten. Koka upp och tillsätt vatten allt efter som. Under tiden äppelbitarna blir mjukare, rör runt och pressa sönder, spara gärna några småbitar äpplen så inte mosen blir tråkig. Droppa eventuellt i stevia i mosen mot slutet, smaka av! Hellre lite syrligare än för sött. Dra av kastrullen från plattan och blanda i atamon, (så håller det sig längre). Häll försiktigt över mosen i glasburkarna, (som fortfarande är heta från ugnen) och lägg på en liten sked vodka eller annan sprit innan du stänger locken. Svårare än såhär ska det inte behöva vara!