Raw cheese cake

Inte många kan gissa att dessa kakor är veganska, och inte många kan heller gissa vad de innehåller!

 
 
 
 
 
Här har vi gjort tre olika varianter, och man kan variera den hur mycket som helst!, bara att tillsätta den smak man vill ha.
 

Botten

2 dl valnötter (eller andra nötter)
10  färska dadlar
 
och om man vill ha den lite "chokladig" vilket var jätte gott! 
 
3 msk raw kakao
1 msk carob
1/2 dl kakao nibs 
1 tsk kokosolja
 
Här får man känna efter och smaka lite, blir det för lite så öka bara mängderna, blir det för sött eller för kladdigt, ta färre dadlar osv. Mixa nötterna, dadlarna, kokosoljan, kakaon och caroben. blanda sedan i kakao nibs och tryck ut i en form. Ställ i frysen.
 

Fyllning

Här beror det på hur hög kaka du vill ha, eller hur många lager, men vill man ha en ganska hög så att den får en fin kant rekommenderas dessa mått:
 
BAS

7 dl blötlagda cashewnötter 4-6 timmar
ca 20 steviadroppar  (eller annan sötning, agavesirap, honung t.ex)
1 dl vatten/soja/mandel/kokosmjölk (välj själv, eller ta vad du har hemma! )
2 tsk kokosolja
Mixa till en slät smet! Tillsätt eventuellt mer vätska.
 
NU får du bestämma vilken typ av kaka du vill ha! Här har vi tre olika varanter.
 
Hallon, citron och vanilj
 
Dela cashewsmeten i två, mixa ena hälften med ca 2 dl hallon och häll i formen från frysen. Frys in igen en stund så att den satt sig lite. Riv i citronzest och pressa i citronsaft i det andra lagret, tillsätt eventuellt mer sötning och vaniljpulver. Häll sedan över hallonlagret. (Denna smet får gärna vara lite rinnigare så blir det lättare att göra fina mönster sedan). Mixa sedan varma eller tinade hallon till en ganska rinnig "hallonsås", plutta ut små fläckar över kakan och dra sedan med en knivspets ut fina mönster. Supervackert och superenektl! In i frysen ca 1 timme och servera med varma hallon eller färska bär! 
 
Choklad och citrus
 
Dela cashewsmeten i två. I första lagret blanda i 2-3 matskedar kaffe, 2 matskedar (eller mer eller mindre, SMAKA!) raw kakao, och eventuellt lite carob. Du kan också behöva mer sötning. Häll i formen från frysen och frys in igen en stund. I andra lagret blandar du i saft och skal från 1 apelsin och 2 lime, söta eventuellt lite mer, men den ska vara syrlig. Blanda sedan ihop en liten chokladsås, här var vi inte helt veganska eller raw, jag använde chokladcasein med vatten och hasselnötssmör, men det går lika bra med kakao, kokosolja, hasselnötssmör, någon vätska och sötning, blanda ihop till en rinning och god sås. Gör små pluttar på fyllningen och dra ut till fina mönster med en knivspets. In i frysen ca 1 timme. Servera med varma hallon eller färska bär, kanske en klick kokosgrädde? 
 
Mango och passionsfrukt
Mixa i passionsfrukt i cashewsmeten och lite citron, in i frysen, Mixa sedan en MOGEN mango och bred på, eller gör fina mönster som hallonkakan!
 
 
Sedan råder jag er att googla RAW VEGAN CHEESE CAKE för en massa inspiration!
 
 
 
 
1 Josephine:

skriven

Pax att baka sånhär imorrn! 😍

Kommentera här: