Trerätters vegetarisk

Vi bjöd fina flickor på trerätters middag, där en är vegan - såklart så fixar vi då en veganmiddag! 
 
Förrätt
 
Klassiska Chèvre-gratinerade Rödbetor med Pinjenötter (utan ost till vegan)
7 pers
6 stora rödbetor
1 pkt chèvreost/getost/fetaost
honung
flingsalt
några nävar ruccola
1 påse pinjenötter
crema di balsamico
 
Rosta pinjenötterna gyllenbruna i torr stekpanna. Ställ åt sidan. Borsta betorna och koka dem i 25-30 minuter. Dra av skalet. Dela varje beta i fyra båtar och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. (tre båtar per person). Smula på ost och ringla över honung. In i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter, tills osten har fått lite färg. Lägg upp varje portion på fat, strö över flingsalt, toppa med ruccolasallad och pinjenötter. Ringla på balsamico. Servera! 
 
 
 
 
Varmrätt
 
Sparris med zucchinipasta och blandad svamp
 
21 st färska sparrisar
2 stora zucchinis
1 päron conference
ca 500 g blandad svamp (kantareller, portabella, champinjoner...)
1-2 gul lök
3 salladslökar
3 polkabetor
svartkål eller grönkål (färsk)
persilja
7 jordärtsskockor
olivolja
flingsalt
peppar
apelsinzest och saft
Sås
1 pkt sojagrädde för matlagning (eller havregrädde)
1 buljongtärning
några droppar tryffelolja
peppar
apelsinsaft
några droppar vitvinsvinäger
 
Borsta och hacka svampen i småbitar.Hacka lök. Ställ åt sidan. Borsta jordärtsskockorna och dela i l båtar. Lägg på dem på en plåt med bakplåtspapper eller i en ugnsfast form. ringla på lite olivolja och strö på flingsalt. In i ugnen i 225 grader i ca 25-30 minuter. Dela svartkålen/grönkålen i chipsstorlek, ringla på olivolja och flingsalt och lägg in i ugnen med jordärtskockorna de sista 10 minuterna, eller tills de är knapriga. (OBS! Sänk värmen till 175 och passa, de bränns lätt, de ska dock vara liiite brända för att bli riktigt krispiga och goda hehe). UNDERTIDEN-  Hyvla zucchinin till tagliatelle och lägg i en kastrull. Skala polkabetorna och hyvla (eller använd mandolin) i tunna skivor. Salta och peppra och häll på lite örtvinäger. (Borggårdens fyra örter). Ställ åt sidan. skölj salladslöken och hacka i små bitar. Fräs den gula hackade löken, och fräs även svampen, fast i omgångar,  utan fett i pannan, svampen ska först "vattna ur sig" När det börjar bli torrt i pannan, häll i lite olja och stek svampen knaprig och god. Salta och peppra. Koka undertiden sparrisen i några minuter, tills de är lagom mjuka. Plocka upp dem och låt dem ligga på eftervärme i ugnen medan du kokar zucchinin i samma vatten i några minuter. Koka upp sojagrädden och häll i buljongtärning och de andra ingredienserna, smalka av.
 
 Skala päronet och hyvla i tunna skivor på varje tallrik. Lägg på tre sparrisar och zucchinipastan ovanpå. Strö på svampen och salladslök. Lägg två polkabetsskivor på varje sida, och jordärtskockbåtarna. Toppa med svartkålschips. Riv på apelsinskal och lite saft och persilja. Servera med den varma såsen. (Knäckebröd är gott tillbehör) 
 
 
 
Dessert
 

Exotisk fruktsallad med kokosgrädde och kanelrostade nötter
 
1 ananas
vindruvor
1 äpple
Olika sorters päron
2 apelsiner
7 physalis
2 st passionsfrukter
Fikon
Hallon
Svarta vinbär
Lime
 
Kokosmjölk (extra creamy)
vaniljpulver
 
Valnötter, Hasselnötter, Cashewnötter, Mandlar
Kanel
ev. Honung
 
Skär ananasen i små bitar, skär vindruvorna mitt itu, hyvla äppelskivor eller dela i bitar, likaså med päron. Skär av skalet av apelsinerna och skär i skivor. Dela passionsfrukterna och gröp ur innehållet. Dela fikonen i båtar. Lägg upp allt snyggt på tallrkar, pressa på lime.
 
Ringla på lite honung på nötterna och strö på kanel och rosta i ugen på 250 grader tills de fått lite färg. Strö på över tallrikarna. 
 
Vispa kokosmjölen och häll i lite vaniljpulver. Häll upp i små glas och ställ på tallrikarna. Pudra på kanel över frukten och servera. 
 
 
 
 

Kommentera här: